niedziela, grudnia 13, 2015 0

szarlotka



Niedzielna szarlotka jest zapowiedzią udanego, rodzinnego dnia. Niedzielna szarlotka, pachnąca cynamonem i wanilią, w chłodne grudniowe południe z bliskimi - jest najlepsza na świecie. Szarlotka dopiero co wyjęta z piekarnika, obsypana lekko cukrem pudrem, jeszcze na ciepło - najsmaczniejsza. Wreszcie szarlotka - gromadzi nas przy stole rodzinnym, każdy wyciąga rękę po jeden kawałek. Jeden kawałek, drugi kawałek, trzeci, czwarty.. o już nie ma szarlotki!



Szarlotka 



Składniki:

Ciasto - 280 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
150 g miękkiego masła


Nadzienie - 800 g startego jabłka
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 jajko na potarcie
cukier puder do posypania


Sposób wykonania:


Ciasto - Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać zmiękczone masło, i zmieszać jajko. Ugnieść ciasto i owinąć w folię. Umieścić na 30 minut w lodówce. Następnie ciasto podzielić na dwie części, i oba rozwałkować na cienkie plastry wielkości formy.
Szarlotka - Obrać jabłka i zetrzeć na większej tarce. Dno formy wyłożyć pierwszym rozwałkowanym ciastem. Odciąć wystającą krawędź i odłożyć na bok. Ze startych jabłek pozbyć się nadmiaru soku. Jabłka posypać cukrem waniliowym i mielonym cynamonem. Delikatnie nałożyć na ciasto. Na wierzch nałożyć druga rozwałkowaną część ciasta, a boki poodcinać i docisnąć tak, aby połączyć dwie warstwy ciasta. Z reszty ciasta możecie uformować serca, bądź gwiazdki i  nałożyć je na wierzch ciasta. Całość nasmarować ubitym jajkiem, a następnie przebić widelcem, aby podczas gotowania para miała gdzie się wydobyć. Piec w temperaturze 180 stopni od 30 do 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. 


Przepis wg Adriany Polakovej pochodzi:





Smacznej, rodzinnej szarlotki!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik