wtorek, września 29, 2015 0

dziś świętujemy jej dzień - kawa


Historia kawy jest niesamowita i bardzo długa. Kawa była pita już wiele lat przed naszą erą i początek ma w Afryce na terenie Etiopii, kiedy zamiast parzenia kawy żuto owoce kakaowca. Dlaczego tak robiono? Otóż krąży pewna legenda o pasterzu, który zauważył, że owce zrywające i żujące owoc kakaowca stawały się pełne energii. Plemiona somalijskie stosowały metodę mieszania owoców kakaowca z tłuszczem, spożywając je w postaci kulek przed walką. Pierwsze kawiarnie otwarto w Stambule w połowie XVI wieku, gdzie muzułmanie pili kawę w formie napoju. W Europie kawa pojawiła się w XVII wieku w kilku miastach portowych. Gdy Turcy w 1683 roku pozostawili we Wiedniu kilka ziaren kawy została ona odkryta również tam i stała się znanym napojem. Jednakże przedstawiciele Kościoła uważali, że przywieziona przez Arabów kawa nie jest niczym dobrym i zabraniano ją pić. Kawa powędrowała na plantacje Ameryki Południowej i dalej rozwijała się jej popularność.


Odmiany kawy

Wyróżnia się dwa główne gatunki kawy. To Arabica i Robusta, które różnią się nie tylko smakiem, lecz także miejscem pochodzenia. Kawa Arabica - wywodzi się z Jemenu, gdzie początkowo ją uprawiano po przywiezieniu z Sudanu. Jako napój rozpoczęto ją spożywać w Średniowieczu.  Na początku kawę pito bez dodatków, później dodawano do niej sól i mleko. Arabika - jest to najstarszy i najbardziej popularny gatunek. Jest trudniejsza w uprawie od robusty, gdyż w uprawie drzewka potrzebują klimatu tropikalnego i odpowiedniej wysokości  Kraje uprawiające w dużych ilościach arabikę to Brazylia, Afryka, Indie, Jawa. Ziarna arabiki są podłużnego kształtu i o zielonkawym odcieniu. Kawa ta ma łagodny i aromatyczny smak. Niektóre kawy w zależności od pochodzenia mają nawet bardziej wyczuwalny smak czekoladowy. Kawa ta ma od 1% do 1,7 % zawartości kofeiny. Można ją pić częściej niż robustę. Robusta - gatunek ten został odkryty dopiero w XIX wieku. Ziarna robusty są bardziej okrągłe i mniejsze od arabiki, są też bardziej odporne na warunki atmosferyczne. Ziarna robusty mają więcej kofeiny niż ziarna arabiki dlatego nie zaleca się zbyt częstego jej spożycia, poza tym spożycie jednej filiżanki robusty może dać nam wystarczająco dużo energii potrzebnej człowiekowi na cały dzień.

Proces wydobycia kawy 

Wiadomo, że aby kawa mogla znaleźć się w naszej filiżance, wymaga to dużo czasu i przygotowania. Najpierw uprawia się drzewka kakaowca, w drugiej kolejności po zebraniu ziaren obrabia się je, Można zrobić to na dwa sposoby. Metoda sucha polega na rozrzucaniu ziaren na macie do wyschnięcia i wrzuca się je do łuszczarek, które usuwają uschniętą otoczkę. Druga metoda mokra polega na umieszczeniu ziaren w specjalnych maszynach, moczy się je i poddaje fermentacji około doby. Na koniec w maszynie usuwane są już odchodzące otoczki ziaren, i ziarna suszy się. Kolejnym etapem po wydobyciu zielonych ziaren (kawy) jest ich wypalanie. Dzięki wypaleniu kawa ma wyjątkowy smak i zawiera aż 30 razy więcej związków aromatycznych i smakowych niż kawa surowa. Aby smak kawy był najlepszy i nie ulegał zwietrzeniu kawę powinno się wypalać dopiero w kraju, gdzie będzie ona sprzedawana. Stąd wiele jest firm zajmujących się nie tylko dystrybucją, ale również posiadających własne palarnie kawy. Właśnie poprzez wypalenie kawa uzyskuje brazowy kolor, gdyż poddawana jest temu procesowi w bardzo wysokich temperaturach 200-300 stopni przez około 15 minut. W ten sposób wydobywa się jej aromat, kolor i kruchość.

Kawa a zdrowie

Pijąc kawę doceniamy jej walory smakowe i energetyczne. Nie zastanawiamy się nad jej działaniem. Może słusznie, bo według badaczy dopiero wypicie czterech filiżanek dziennie może mieć większy wpływ na zdrowie człowieka. Czy aby na pewno dopiero czwarta filiżanka powinna być ostatnią? Naukowcy zalecają spożywanie 500 mg kofeiny dziennie. Należy pamiętać jednak o tym, że kofeina występuje też w innych napojach -herbacie czy coli. Tak naprawdę oprócz pobudzenia do działania istnieje kilka innych zalet picia kawy. Otóż badania dowiodły, że polepsza ona pamięć krótkotrwałą, regularnie pita przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy. Wśród minusów należałoby wskazać żółknięcie zębów, nieznaczne zmniejszenie płodności. Poza tym utrudnia pracę watroby co powoduje niemożnośc odprowadzania przez nią toksyn z organizmu i powoduje trądzik oraz przebarwienia skórne. Poza tym tanina zawarta w kawie blokuje pory komórkowe nie pozwalając przeniknąć do ich wnętrza ważnym składnikom odżywczym zawartych w pożywieniu. Poprzez zawartość taniny w kawie, skóra traci zdolności zatrzymywania wody, przez co skóra staje się z czasem zmęczona i pozbawiona blasku. Odwadniającą właściwość posiada też kofeina, która poprzez działanie moczopędne przyczynia się do zmniejszenia zawartości wody w organizmie. Tak więc jeśli zdecydujecie się na regularne picie kawy, najlepiej poprzestać na jednej dziennie, aby cieszyć się zdrowiem, ładnym wyglądem i dobrym samopoczuciem. 

A co jeśli się zdecydujemy, to co do kawy ..?

Młynek ręczny - Dobrze dobrany młynek do kawy. Rozdrabnia on dokładnie ziarno kawy i przygotowuje do kolejnego etapu. Dzięki niemu możemy poznać prawdziwy smak świeżo zmielonej kawy. O młynek należy dbać ze szczególną starannością, ponieważ jest to urządzenie, które stosunkowo szybko traci swoją moc. Regularne czyszczenie zapewni jego długotrwałą funkcjonalność.
Obecnie automatyczne ekspresy do kawy posiadają wbudowany młynek automatyczny, którego zadaniem jest mielenie ziaren przed ich zaparzeniem. Tutaj najlepszy jest młynek żarnowy. Posiada on, żarna – dwa elementy, które obracają się, miażdżąc przy tym ziarna. W ten sposób nie tracą one swoich walorów smakowych, a zaparzona kawa zachowuje odpowiedni aromat. Na rynku wiele jest młynków udarowych, których działanie opiera się na cięciu mielonych ziaren. Jednakże podczas takiego mielenia kawy wytwarza się wysoka temperatura, co sprawia, iż kawa staje się gorzka. Podczas zakupów, zwróćmy uwagę na to, jaki rodzaj młynka posiada wybrany przez nas ekspres do kawy.
Jest mnóstwo innych akcesoriów, które warto mieć w domu, jeśli lubimy wyszukane kawy, czy choćby 'dla gości', aby móc przygotować wyjątkową kawę. A kaw i sposobów parzenia jest całe mnóstwo. Gdy tylko zobaczymy i posmakujemy w kawiarni dobrą, idealną dla nas - warto wprowadzić ją do własnego menu i zgromadzić odpowiednie dodatki, aby móc ją przygotować w warunkach domowych. Zatem - kawa, młynek, ulubiony ekspres do kawy, smaczne dodatki .. i wymarzona kawusia gotowa!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik