środa, sierpnia 12, 2015 0

jedz kalafior i brokuły - będziesz zdrowszy!


Mieliście czasem sytuację, kiedy wpadacie do domu zmęczeni i coś by się zjadło, a tak naprawdę nie ma gotowca i trzeba na szybko sklecić jedzenie? Nie chce się już jeść ziemniaków po raz kolejny. Może makaron? Inna sytuacja. Macie gości wegetarian, a chcecie przygotować coś nie tylko z wyłączeniem  mięs ale również bez sałaty i ziemniaków. Sałatka z kalafiorem! Jest bardzo pożywna, więc będzie idealna na tę okazję. Ostatnio u znajomych ugoszczono nas właśnie taką kalafiorową, a tak naprawdę smaczną i sycącą sałatką, której wzięłam sobie dokładkę. Rewelacja! Kalafior to takie mdłe pod względem kolorystycznym warzywo, i potrawy nie należą do tych pokazowych, ale za to smakuje naprawdę nieźle. Najadłam się, pomimo, że nie ma w potrawie tej żadnych dodatków mięsnych. Koleżanka opowiedziała mi przepis, który zastosowałam dokładnie tydzień później podczas spotkania organizowanego u nas ze znajomymi Tibora. Ostatnio też przytrafiła nam się taka sytuacja, gdy zmęczeni po zakupach całodniowych wpadliśmy do domu w porze popołudniowej i musiałam pospieszyć się z obiadem. Przyszedł mi do głowy taki bardzo pospolity przepis na carbonara z makaronem penne. Każdy, kto chociażby raz zjadł to włoskie danie, z pewnością kiedyś powróci do smaczku. A i dla tych, którzy prowadzą intensywny tryb życia - warto wygospodarować odrobinę chęci, aby spędzić  te pół godzinki w kuchni, i danie gotowe! Polecam więc szczególnie samotnym mężczyznom, tutaj przy odrobinie własnego wkładu w przygotowanie Wasze wymogi zostaną w pełni zaspokojone :). Carbonara jest włoskim klasykiem. Sekretem tej potrawy jest prostota, im bardziej kombinujesz, tym gorszy może być efekt. Różne są historie na temat powstania tej potrawy. Przyjęło się, że powstała w Rzymie, ponad pół wieku temu. Po zetknięciu z kuchnią amerykańską, Włosi postanowili dodać do makaronu dwa nowe składniki – bekon i jajka w proszku. Aby urozmaicić przepis na Carbonara, dodaję zwykle brokuł, który po prostu uwielbiam. Tak więc dzisiaj mamy dwa warzywka.

Brokuły - Warzywo bardzo bogate w składniki odżywcze, Wit: C, B1, A, K, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, chrom, kwasy Omega-3, kwasy Omega-6. Posiada także wiele substancji antynowotworowych -chlorofil, sulforafan, izotiocyjany, oraz indol-karbinol.

Kalafior - Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także dietetyczne i smakowe walory. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. 


Carbonara z penne i z brokułami

Składniki:

400 gram makaronu penne
150 gram wędzonego boczku
100 gram parmezanu
1 łyżka masła
200 ml śmietany 18%
2 żółtka
1/2 cebuli
10 gram natki pietruszki
pieprz biały i sól (do smaku)

Sposób przygotowania:

1. Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę i wkładamy wszystko na patelnię. Dodajemy łyżkę masła. Przesmażamy na złocisty kolor. 
2. Przekładamy do rondelka. Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki. Wlewamy do boczku i dusimy na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć. 
3. Mieszamy cały czas aby nie powstały grudki! Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w między czasie, oraz w drugim garnku brokuły. Wykładamy na talerze polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.



Sałatka z kalafiorem

Składniki:

1 szt średniego kalafiora
3 szt dużych jajek
3 szt pomidorów
3 szt ogórków konserwowych
1 szt cebuli
szczypiorek
1 łyżka pikantnego keczupu
3łyżki majonezu (lub dietetycznie - 1 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego)
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy kalafior w osolonej (lekko osłodzonej) wodzie. Gotujemy jajka. Odcedzamy i studzimy.
2. Pomidor, ogórek, cebulę, szczypiorek oraz jajka kroimy dość drobno i  w misce łączymy z rozdzielonym na drobniejsze wiązki kalafiorem. 
3. Dodajemy keczup i majonez, oraz przyprawy. Mieszamy delikatnie.


Jedz kalafior i brokuły - będziesz zdrowszy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik