niedziela, maja 10, 2015 0

niedzielne croissanty francuskie smakołyki



Witajcie, dzisiejsza pobudka była bardzo rodzinna. W naszym domu jesteśmy w komplecie, a wiadomo, jest niedziela, słodkie lenistwo, wspólna kąpiel, zabawa z naszym synkiem dobry obiad oraz smaczny deser, i wizyta w kościele.. Wszystko to w naszej rodzinie odbywa się tradycyjnie i jesteśmy bardzo zadowoleni. Czekamy tylko na poprawę pogody, gdyż dzisiejsze powitanie dnia za oknem wygląda dość pochmurnie. :) Wówczas czeka nas jeszcze jakiś spacerek... Dzisiaj rano przygotowałam dla rodziny śniadanie z dodatkiem francuskich croissantów, zrobionych z zakupionych wczoraj suchych drożdży i wprost z serca. Dotychczas jadłam już przeróżne śniadania, nawet takie w formie owoców, owocowej sałatki. Skusiliśmy się też na typowe śniadanie angielskie będąc na ostatniej wycieczce na  Wybrzeżu Irlandii Północnej. Wiadomo Pancake, z dżemem i miodem, z owocami, a także jajeczniczka z parówkami angielskimi (sausages), to drugie zdecydowanie nie w moim smaku. Zwykle lubię  śniadania z jajeczniczką, ale w wersji takiej mojej, robionej odkąd pamiętam. Dzisiaj jednak śniadanie z francuskimi croissantami, dżemem i z miodem. I przepis, który przygotowałam również dla Was już wczoraj..


Świeże Croissanty 


Skladniki:

500 gram mąki pszennej i niewielka ilość do oprószenia
50 gram cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suchych drożdży
310 ml ciepłego mleka
300 gram miękkiego masła
1 jajo lekko rozbełtane z 1 łyżką mleka
dżem, miód do smarowania


Sposób przygotowania:

1. Sypkie składniki wymieszać w dużej miseczce. W środku zrobić zagłębienie i wlać mleko. Wyrobić miękkie ciasto. Gdyby było za suche dolać mleka. Zagniatać na lekko oprószonej stolnicy przez 5-10 minut. Odłożyć do dużej miski posmarowanej tłuszczem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. 
2. Wystawić masło z lodówki, aby lekko zmiękło. Zagniatać ciasto przez 1 minutę i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, tak aby powstał prostokąt  46X15 cm. Masło przełożyć na środek ciasta. Placek ustawić krótszym bokiem do siebie. Złożyć po obu stronach na wysokości 1/3 i delikatnie zagnieść brzegi. Obrócić tak, aby jeden brzeg złożenia znalazł się po lewej stronie, a drugi po prawej. Rozwałkować i ponownie złożyc w ten sam sposób. 
3. Lekko posmarować trójkąty jajkiem rozmąconym z mlekiem. Zwinąć je w kształt rogalików, zaczynają od podstawy i zwinąć je ogonkiem do dołu. Jeszcze raz posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Croissanty umieścić w posmarowanym tłuszczem naczyniu, aby podwoiły swoją objętość. Wstawić na 15-20 minut do do piekarnika nastawionego na 200 stopni. 



Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik