sobota, kwietnia 04, 2015 0

ciasta i desery - francuskie i sezonowe smakołyki




Mazurek z masą bakaliową


Składniki:

30 dag mąki pszennej
20 dag schłodzonego masła
10 dag cukru
3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
2 łyżeczki cukru waniliowego
80 dag masy bakaliowej z makiem 


Sposób przygotowania:

1. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać resztę składników i posiekane w kostki masło. Zagnieść składniki dokładnie i szybko. Następnie ciasto wyłożyć na natłuszczonej dużej blaszce. Pozostawić trochę ciasta do dekoracji boków mazurka. Tak wstawić do lodówki na 30 minut. 
2. Druga wersja wykonania to - rozwałkować na stole, zawinąć w papier i  tak wstawić do lodówki na 30 minut. Ja wykonywałam pierwszą i ciasto wyszło wspaniałe. Jest to przepis na najsmaczniejszy mazurek jaki kiedykolwiek jadłam.
3. Po wyjęciu z lodówki nałożyć szybko na ciasto masę bakaliową, lub przystroić i udekorować pozostawionym ciastem brzegi i środek. Wstawić do nienagrzanego piekarnika, nastawionego na 200 stopni, i piec przez 25 minut. 

- - -



Profiterolki


Składniki:

Ciasto ptysiowe - 225 ml wody
5 łyżek masła
113 gram mąki pszennej
3 rozmącone jaja
Nadzienie - 300 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sos - 125 gram czekolady deserowej
2 i 1/2 łyżeczki masła
6 łyżek wody
2 łyżki brandy


Sposób przygotowania:

1. Wlać wodę do garnka i włożyć masło. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę przesiać do miski. Zgasić ogień. Ubić mąkę z wodą i masłem na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia na 5 minut.
2. Wbić taką ilość rozmąconych jajek, aby mieszanina uzyskała puszystą, ale dość rzadką konsystencję. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 1 cm. Na dużą, posmarowaną masłem blachę do pieczenia wyciskać małe kulki.  Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni w piekarniku. Wyjąć i nakłuć wszystkie kulki szpadką.
3. Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Przekroić kulki na połowę i napełnić nadzieniem.
4. W małym rondelku rozpuścić czekoladę, masło i wodę. Połączyć na gładką masę i dodać brandy.
5. Przełożyć profiterolki w piramidę na paterze. Polać sosem i podawać.

- - -



Tarte au citron


Składniki:

400 gram słodkiego ciasta na tartę
masło do posmarowania
1 lekko ubite białko jajka
nadzienie - 1 duże jajko
4 duże żółtka
140 gram złotego cukru
drobno otarta skórka i sok wyciśnięty z 4 cytryn (około 150 ml soku)
150 ml śmietanki 22 %
cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

1. Rozłożyć plaster ciasta w naczyniu do tarty. Przykryć pergaminem wysypać fasolą, aby wyrównać spód. Wstawić na 10 - 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, aż ciasto stwardnieje.
2. Usunąć pergamin i fasolę. Posmarować dno ciasta białkiem jajka. Ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut, aż spód ciasta wyschnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika inną blachę do pieczenia i obniżyć temperaturę do 160 stopni.
3. Przygotować nadzienie. Jajko, żółtka i cukier ubić w misce na gładką masę. Powoli domieszać skórkę i sok z cytryny oraz śmietankę. Przelać większość nadzienia do tarty. Wstawić do piekarnika na ogrzaną blachę i łyżką przelać resztę nadzienia.
4. Zapiekać przez 25 - 30 minut, aż nadzienie się zetnie. Odstawić tartę w formie na 15 minut  do ostygnięcia.
5. Podawać na ciepło lub zimno. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik