Uwielbiam jedzenie, i sądzę, że mężczyźni wolą kobiety, które normalnie jedzą, od tych będących na diecie. Jeśli uwielbiasz jedzenie, to znaczy, że kochasz życie!
Julie Salaber
Czekoladowe coeurs a creme
Składniki:
225 gram sera ricotta
55 gram przesianego cukru pudru
300 ml śmietanki kremówki 22 %
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
55 gram startej gorzkiej czekolady
2 białka
coulis
225 gram świeżych malin
cukier puder do smaku
+ do przybrania połówki świeżych malin i truskawek
Przygotowanie:
Wyłożyć gazą osiem foremek. Ser ricotta przetrzeć przez sitko do miski. Dodać cukier puder, śmietankę i ekstrakt waniliowy. Dokładnie utrzeć. Domieszać startą czekoladę. Białka ubić w drugiej miseczce dość mocno, jednak nie na sztywną pianę. Ostrożnie połączyć z masą serową. Przełożyć mieszaninę do przygotowanych foremek. Postawić na tacy i umieścic w lodówce na 8 godzin, lub na noc. Gaza wchłonie większość płynu. Przygotować sos malinowy, utrzeć maliny na puree. Dodać cukier puder. Przed podaniem odwrócić foremkę na talerz. Polać masę sosem i udekorować owocami.
Jestem zafascynowana potrawami francuskimi! Od tego weekendu wprowadzam cykl przepisów z Francji. Dodatkowo zdradzę Wam, że w tym roku w moim domu Wielkanoc przygotowuję z kuchnią francuską w roli głównej. Zgodnie z obietnicą pierwszy przepis, na deser francuski który mnie osobiście bardzo zafascynował wizualnie. Wymaga dość precyzyjnego przygotowania, i ponoć smakuje wyśmienicie. To kiedy robimy?