Aromatyczne ciacho pojawia się w naszym domu kilka razy w roku, zazwyczaj jest to jesienią. Całe bogactwo natury uzupełnia nasz organizm w niezbędne składniki. Orzechy, miód, przyprawy, owoce sezonowe, które są smaczne, ale jednocześnie wzmacniają organizm i dodają odporności. Mnóstwo ziół i przypraw przywiozłam z Grecji. Za to w Grecji do smażenia i do dwóch potraw używałam też oliwę od wspaniałej właścicielki willi, w której mieszkaliśmy. Pozostawiła nam cudowne upominki już w pierwszym dniu, kiedy odbieraliśmy nasz apartament - owoce, miód, dżemy greckie. Jeszcze raz doniosła nam orzechy włoskie, pomarańcze, a nawet pod koniec urlopu pojawiła się z pieczonymi kasztanami. Właśnie jej doświadczenie, jej spokojne, wyważone akcenty w kierunku naszej rodziny sprawiły, że postanowiłam zmodyfikować moją kuchnię. Mało teraz cukru, a więcej miodu, jeszcze więcej owoców i warzyw i oczywiście przypraw. Podrzucam Wam przepis na greckie ciasto. Smacznego!
Pachnące ciasto greckie
Składniki:
5 jajek
200 ml oliwy z oliwek
200 gram kaszy manny
150 gram mąki migdałowej
200 ml jogurtu naturalnego
150 gram migdałów
1 czubata łyżeczka pr. do piecz.
200 gram miodu
100 gram orzechów
2 pomarańcze
1 cytryna
1 gruszka
przyprawy, zioła
- W misce wbić jaja, jogurt, połowę miodu, i przyprawy
- Pokruszyć orzechy i połowę migdałów, dodać
- Skórkę z cytryny i pomarańczy zetrzeć na tarce i dodać
- Trochę soku z cytryny i z pomarańczy wlać do mieszanki
- Dosypać mąkę migdałową, kaszę niegotowaną, proszek i wlać oliwę
- Wymieszać i wyłożyć na dużej blaszce keksowej obsypanej mąką
- Piec 40 minut w piekarniku w 180 stopniach
- W połowie pieczenia wyłożyć na wierzchu plastry gruszki
- Przygotować syrop z sokiem z cytryny i pomarańczy
- Wlać do garnka resztę miodu, soki i resztę migdałów
- Można dodać trochę wody, wymieszać i zagotować
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika ponadziewać wierzch widelcem
- Zalać syropem. Podawać na ciepło lub na zimno
Ale apetycznie wygląda to ciasto. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Lidka :) Chyba te gruszki są tak efektowne :)
UsuńTo może być naprawdę dobre. Będę musiała wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre jest, mój synek się zajada i stwierdził, że nigdy wczesniej nie jadł tak pysznego ciasta! /?/ ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Pozdrawiam
UsuńCiasto jak ciasto, ale WOW jakie piękne zdjęcia! Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Moniko :) Musiałam pokazać czego można się w środku spodziewać :) Jestem szalona troszkę, bo dodałam różnych przypraw i skruszonych ziół. Jakby mimo to, 'zniknęły' w cieście ;)
UsuńTakie ciasta, to coś idealnego dla mnie :) więc bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńWitaj Kamila :) ciesze się, że trafiłam z tym ciastem w Twój gust smakowy :)
UsuńWitam :) To ja się cieszę, że dostarczasz nam takie pyszne przepisy :)
UsuńLubię owocowe ciasta, z resztą prawie wszystkie lubię :)
OdpowiedzUsuńMadziu, ale tutaj nie wyczuwasz za bardzo owoców, raczej czuć aromaty.:) niemniej jest soczyste dzięki pomarańczy i bardzo pachnące :)
UsuńWygląda przepięknie! Szkoda, że przez internet nie można poczuć zapachu! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, uwielbiam te aromaty, ale jestem w stanie sobie przypomnieć, bo to ciacho robiłam. :) Zachęcam Kochana!
UsuńJakie to musi być pyszne :) na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń