niedziela, listopada 04, 2018 16

pachnące ciasto greckie pomarańczowe z gruszkami

Aromatyczne ciacho pojawia się w naszym domu kilka razy w roku, zazwyczaj jest to jesienią. Całe bogactwo natury uzupełnia nasz organizm w niezbędne składniki. Orzechy, miód, przyprawy, owoce sezonowe, które są smaczne, ale jednocześnie wzmacniają organizm i dodają odporności. Mnóstwo ziół i przypraw przywiozłam z Grecji. Za to w Grecji do smażenia i do dwóch potraw używałam też oliwę od wspaniałej właścicielki willi, w której mieszkaliśmy. Pozostawiła nam cudowne upominki już w pierwszym dniu, kiedy odbieraliśmy nasz apartament - owoce, miód, dżemy greckie. Jeszcze raz doniosła nam orzechy włoskie, pomarańcze, a nawet pod koniec urlopu pojawiła się z pieczonymi kasztanami. Właśnie jej doświadczenie, jej spokojne, wyważone akcenty w kierunku naszej rodziny sprawiły, że postanowiłam zmodyfikować moją kuchnię. Mało teraz cukru, a więcej miodu, jeszcze więcej owoców i warzyw i oczywiście przypraw. Podrzucam Wam przepis na greckie ciasto. Smacznego!

Pachnące ciasto greckie
Składniki:

5 jajek
200 ml oliwy z oliwek
200 gram kaszy manny
150 gram mąki migdałowej
200 ml jogurtu naturalnego
150 gram migdałów
1 czubata łyżeczka pr. do piecz.
200 gram miodu
100 gram orzechów
2 pomarańcze
1 cytryna
1 gruszka
przyprawy, zioła

Sposób wykonania:

  • W misce wbić jaja, jogurt, połowę miodu, i przyprawy
  • Pokruszyć orzechy i połowę migdałów, dodać
  • Skórkę z cytryny i pomarańczy zetrzeć na tarce i dodać
  • Trochę soku z cytryny i z pomarańczy wlać do mieszanki
  • Dosypać mąkę migdałową, kaszę niegotowaną, proszek i wlać oliwę
  • Wymieszać i wyłożyć na dużej blaszce keksowej obsypanej mąką
  • Piec 40 minut w piekarniku w 180 stopniach
  • W połowie pieczenia wyłożyć na wierzchu plastry gruszki
  • Przygotować syrop z sokiem z cytryny i pomarańczy
  • Wlać do garnka resztę miodu, soki i resztę migdałów
  • Można dodać trochę wody, wymieszać i zagotować
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika ponadziewać wierzch widelcem
  • Zalać syropem. Podawać na ciepło lub na zimno

16 komentarzy:

  1. Ale apetycznie wygląda to ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Lidka :) Chyba te gruszki są tak efektowne :)

      Usuń
  2. To może być naprawdę dobre. Będę musiała wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre jest, mój synek się zajada i stwierdził, że nigdy wczesniej nie jadł tak pysznego ciasta! /?/ ;)

      Usuń
  3. Ciasto jak ciasto, ale WOW jakie piękne zdjęcia! Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Moniko :) Musiałam pokazać czego można się w środku spodziewać :) Jestem szalona troszkę, bo dodałam różnych przypraw i skruszonych ziół. Jakby mimo to, 'zniknęły' w cieście ;)

      Usuń
  4. Takie ciasta, to coś idealnego dla mnie :) więc bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kamila :) ciesze się, że trafiłam z tym ciastem w Twój gust smakowy :)

      Usuń
    2. Witam :) To ja się cieszę, że dostarczasz nam takie pyszne przepisy :)

      Usuń
  5. Lubię owocowe ciasta, z resztą prawie wszystkie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, ale tutaj nie wyczuwasz za bardzo owoców, raczej czuć aromaty.:) niemniej jest soczyste dzięki pomarańczy i bardzo pachnące :)

      Usuń
  6. Wygląda przepięknie! Szkoda, że przez internet nie można poczuć zapachu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, uwielbiam te aromaty, ale jestem w stanie sobie przypomnieć, bo to ciacho robiłam. :) Zachęcam Kochana!

      Usuń
  7. Jakie to musi być pyszne :) na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik