Dziś od rana mam wrażenie, że słońce nie może się przebić przez chmury. Jest ciepło, parno, ale słoneczko częściej musi ustąpić miejsca ciemnej powłoce na niebie. Po ostatnich słonecznych upalnych dniach, zupełnie nam to nie przeszkadza. Łapiemy oddech w ogrodzie. Grillujemy sobie żeberka, karkówkę i sausage, ale wszyscy mamy na myśli torcik, który jeszcze chłodzi się w lodówce. Przygotowałam tort z ciasta jogurtowego z kremem śmietanowo-mascarpone, przełożony własnym sosem owocowym (zrobionym na poczekaniu w rondelku), i obficie obsypany świeżymi owocami lata. Truskawki a także czereśnie z drzewka, od sąsiadki :). Torcik jest uroczy, wszystkim ślinka leci :) Poza tym wyszedł nam całkiem spory, czego nie widać pewnie na zdjęciach. Jest to przepis na bazie przepisu Kingi Paruzel z książki Kuchnia Polska Lidla. Tutaj wszystkie przepisy, które wykonywałam z tej książki.
Tort jogurtowy z owocami
Składniki:
CIASTO
- 340 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 szt. jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g jogurtu
- 150 g owoców
KREM
- 200 gram śmietanki 30% lub 36%
- 150 gram serka mascarpone
- 80 gram cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 gram owoców (świeżych lub mrożonych)
DODATKI
- owoce
- można dodać świeży tymianek
SOS
100 gram owoców
cukier (100 gram)
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia
- Do mąki dodajemy cukier i mieszamy delikatnie
- Następnie dodajemy 2 jajka, olej oraz jogurt
- Mieszamy aż ciasto będzie gładkie (ważne, aby nie za długo)
- Przekładamy ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia
- Wierzch posypujemy owocami leśnymi
- Umieszczamy ciasto na 30-40 min. w piekarniku 180°C (termoob.) lub 190°C (bez termoob.)
- Pieczemy do suchego patyczka a następnie wyjmujemy i studzimy
- Śmietankę ubijamy na sztywno
- Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone
- Dodajemy też cukier, nasionka z laski wanilii, sok z cytryny oraz owoce
- Całość dobrze mieszamy
- Wystudzony blat ciasta wykładamy na paterę
- Przygotowujemy sos łącząc składniki w rondelku i gotując
- Smarujemy ciasto połową sosu i połową kremu
- Przykrywamy drugim blatem i smarujemy wierzch tortu dokładnie tak samo
- Dekorujemy pozostałym kremem, owocami i innymi dodatkami
Wygląda ślicznie i bardzo letnio :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,uwielbiamy takie letnie i lekkie torciki
UsuńAle apetycznie wygląda ten torcik :) na pewno pyszny musi być :)
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że dzięki jogurtowi jest fajnie wilgotny :)
OdpowiedzUsuń