niedziela, lipca 08, 2018 4

torcik jogurtowy z owocami lata - kuchnia Lidla

Dziś od rana mam wrażenie, że słońce nie może się przebić przez chmury. Jest ciepło, parno, ale słoneczko częściej musi ustąpić miejsca ciemnej powłoce na niebie. Po ostatnich słonecznych upalnych dniach, zupełnie nam to nie przeszkadza. Łapiemy oddech w ogrodzie. Grillujemy sobie żeberka, karkówkę i sausage, ale wszyscy mamy na myśli torcik, który jeszcze chłodzi się w lodówce. Przygotowałam tort z ciasta jogurtowego z kremem śmietanowo-mascarpone, przełożony własnym sosem owocowym (zrobionym na poczekaniu w rondelku), i obficie obsypany świeżymi owocami lata. Truskawki a także czereśnie z drzewka, od sąsiadki :). Torcik jest uroczy, wszystkim ślinka leci :) Poza tym wyszedł nam całkiem spory, czego nie widać pewnie na zdjęciach. Jest to przepis na bazie przepisu Kingi Paruzel z książki Kuchnia Polska Lidla. Tutaj wszystkie przepisy, które wykonywałam z tej książki.


Tort jogurtowy z owocami



Składniki:

CIASTO

  • 340 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku  do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 szt. jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g jogurtu
  • 150 g owoców

KREM

  • 200 gram śmietanki 30% lub 36% 
  • 150 gram serka mascarpone 
  • 80 gram cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 gram owoców (świeżych lub mrożonych) 

DODATKI 

  • owoce 
  • można dodać świeży tymianek

SOS
100 gram owoców
cukier (100 gram)
woda 100 gram





Sposób  przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia
  • Do mąki dodajemy cukier i mieszamy delikatnie 
  • Następnie dodajemy 2 jajka, olej oraz jogurt
  • Mieszamy aż ciasto będzie gładkie (ważne, aby nie za długo)
  • Przekładamy ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia
  • Wierzch posypujemy owocami leśnymi
  • Umieszczamy ciasto na 30-40 min. w piekarniku 180°C (termoob.) lub 190°C (bez termoob.) 
  • Pieczemy do suchego patyczka a następnie wyjmujemy i studzimy
  • Śmietankę ubijamy na sztywno 
  • Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone
  • Dodajemy też cukier, nasionka z laski wanilii, sok z cytryny oraz owoce
  • Całość dobrze mieszamy
  • Wystudzony blat ciasta wykładamy na paterę
  • Przygotowujemy sos łącząc składniki w rondelku i gotując
  • Smarujemy ciasto połową sosu i połową kremu
  • Przykrywamy drugim blatem i smarujemy wierzch tortu dokładnie tak samo
  • Dekorujemy pozostałym kremem, owocami  i innymi dodatkami


4 komentarze:

  1. Wygląda ślicznie i bardzo letnio :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,uwielbiamy takie letnie i lekkie torciki

      Usuń
  2. Ale apetycznie wygląda ten torcik :) na pewno pyszny musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podejrzewam, że dzięki jogurtowi jest fajnie wilgotny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik