niedziela, kwietnia 22, 2018 4

placuszki z kukurydzy Kuchnia Lidla.pl

Korzystanie z nowej książki Kuchni Lidla.pl rozpoczęłam smaczną przekąską bez glutenu. Robiłam już kiedyś placuszki z dyni, z cukinii, klasyczne popełniam też raz w miesiącu. Postanowiłam jednak ograniczyć spożycie niezdrowych składników, więc chętnie przygotowuję potrawy z nowej książki, o której przeczytacie w poprzednim artykule. Przede wszystkim ograniczam do minimum (o ile w ogóle nie wyłączę z żywienia) mąkę pszenną i żytnią, oraz ziemniaki. Oczywiście przy weekendzie musi być jakiś nietypowy posiłek, lub deser w naszym domu, więc jest. A co takiego? Placuszki oczywiście! Tym razem bez klasycznej mąki i bez ziemniaków. Mamy placki kukurydziane. Mąka jest kukurydziana i kukurydza w środku też jest :) Placuszki są delikatne i smaczne, po prostu uwielbiamy je. Od wczoraj zniknęły z talerza, a chłopaki tylko czekają na kolejne smażenie. Aby placki były jeszcze bardziej zdrowe, możecie je upiec. U nas pół na pół 10 sztuk smażyłam i 10 sztuk piekłam. Oczywiście do placków koniecznie przygotujcie sos. Propozycja Kuchni Lidla to oryginalny sos różany z konfiturą różaną, ziarnami granatu, świeżą miętą i jogurtem greckim. U mnie wersja jest bardziej śniadaniowa, z koperkiem i pietruszką, chrzanem, rzodkiewką, jogurtem greckim. Tak nam bardziej smakuje. Wy możecie pozostać przy oryginalnym wykonaniu i wrzucam Wam przepis oryginalny i swój. 

Placuszki z kukurydzy

Składniki:

Sos różany - 200 gram jogurtu greckiego, 1 łyżeczka konfitury z róży, sok wyciśnięty z 1 limonki, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej mięty, 3 łyżki ziarenek granatu

Sos wiosenny - 200 gram jogurtu greckiego, chrzan, sok wyciśnięty z 1 limonki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej pietruszki, 2 rzodkiewki posiekane, 1 rzodkiewka do dekoracji

Placuszki - 1 puszka kukurydzy, 2 szalotki 1 papryczka chili 30-40 gram mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 duże jajko, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanej pietruszki, sól, pieprz, olej do smażenia


Sposób wykonania:

Sos:

  • Jogurt mieszamy z sokiem z limonki
  • Mieszamy też z posiekanymi dodatkami
  • Doprawiamy, dekorujemy.


Placuszki: 

  • Kukurydzę osączamy na sitku
  • Dzielimy i część (3 łyżki) odkładamy
  • Drugą część blendujemy z szalotką i papryczką chili
  • Przekładamy do miski i mieszamy z resztą kukurydzy
  • Mąkę , sodę, sól i pieprz mieszamy
  • Ubijamy mikserem jajko
  • Łączymy masę kukurydzianą z jajkiem
  • Dodajemy do masy mąkę (suche składniki)
  • Na koniec dodajemy bazylię i pietruszkę
  • Smażymy na patelni z olejem (kokosowym)
  • Dekorujemy sosem i zieleniną


4 komentarze:

  1. Jeszcze nie próbowałam placuszków z kukurydzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię smak kukurydzy, a mój mąż uwielbia. Są dość nieoczekiwane - dla poszukiwaczy nowych smaków :)

      Usuń
  2. Placuszki prezentują się niezwykle smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mogę jeszcze dodać, bo nie pisałam, są puszyste i soczyste jednocześnie :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik