Bakława to według mnie najsmaczniejszy deser jaki kiedykolwiek jadłam. Ten kto wymyślił przepis na nią, wiedział co znaczy słowo dobre. Tak naprawdę dokładnie nie wiadomo, gdzie po raz pierwszy ją przyrządzono, ale uznaje się, że te narody, które mówią, że jest ona deserem narodowym, wcale się nie mylą, gdyż w czasach, gdy po raz pierwszy pojawiła się w Cesarstwie Otomańskim jako prosty deser bakaliowy nasączony syropem - wszystkie te kraje należały wówczas do tego Cesarstwa. Środkowy Wschód, teren Wschodnio Śródziemnomorski, Bałkany, Kaukaz; Turcy, Arabowie, Żydzi, Grecy, Armeńczycy, Bułgarzy. Natomiast najstarsze wzmianki o przesmacznej i bogato nadzianej bakławie wywodzą się z Pałacu w Topkapi w Turcji. Przepis na bakławę już raz zamieszczałam około 2 lata temu. Robiłam ją z ciasta francuskiego, dokładnie wg przepisu ze słowackiego wydania kuchni Lidla. Bakława wyszła pysznie, idealnie w smaku, z trzech warstw ciasta francuskiego, które nie jest typowym cienkim listkowym ciastem filo. Jedna osoba nawet zarzuciła mi, że to co zrobiłam nie było bakławą. Cóż mogę rzec, skoro jej w 100 % nie przypominała, ale smak miała identyczny? Prawdę powiedziawszy bakławę jadłam już od tej pory kilka razy i wszystkie, również poprzednia wersja z bloga smakowały bardzo podobnie. Tym razem chcę Was zaprosić na wyjątkową bakławę z naszego noworocznego stołu, w wersji zdrowszej, aczkolwiek równie pysznej i nie odbiegającej smakiem od tej tradycyjnej wysokokalorycznej popularnej Baklavy. Jestem też szczęśliwa, bo udało mi się kupić w na Słowacji opakowanie cieniutkiego ciasta filo w arkuszach. Wiadomo, tam gdzie jest bakława, tam jest przepych, 'bogactwo', nie tylko w cudzysłowie, bo tak naprawdę to deser napakowany bakaliami i słodkościami z życzeniem Udanego i Do siego Roku.
Baklava
Składniki: kilka arkuszy ciasta filo, 1/2 szkl ksylitolu, 1 i 1/2 szkl orzechów włoskich, Sórka z jednej pomarańczy, 100 gram oleju kokosowego, cynamon, sok z cytryny, 1/2 szkl wody, 1/ 2 szkl syropu z agawy + miodu
Sposób wykonania:
1. Przygotować wodę z cytryną, syropem i z miodem.Wymieszać.
2. Roztopić olej kokosowy i pozostawić do przestygnięcia.
3. Zmielić orzechy razem z ksylitolem, cynamonem i ze skórką.
4. Posmarować blachę olejem. Położyć jeden listek. Na to część masy.
5. Posmarować masę i wyłożyć kolejny listek. Posmarować olejem.
6. Wyłożyć masę, posmarować olejem i wyłożyć listek ciasta.
7. Przekładać aż do zakończenia masy. Na koniec nałożyć listek.
8. Pokroić w prostokąty lub romby i włożyć do nagrzanego piekarnika.
9. Piec w temp 170 stopni, aż ciasto się zarumieni.
10.Po wyjęciu z piekarnika polewać bakławę syropem.
11.Wstawić do lodówki na całą noc.
Świetny przepis (y) Dzięki za inspirację :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i polecam przepisy w każdą niedzielę :)
Usuń