niedziela, listopada 26, 2017 6

Chocolate Success The Women's Institute


Zastanawialiście się kiedyś czy w domu można osiągnąć sukces? Zapytajcie mojego męża! Pewnie Was to nie zdziwi, że jest On największym fanem moich deserów. Chyba jest tak dlatego, że w przygotowywaniu innych potraw jestem dla Niego dobra jak moja teściowa, a o moich deserach mówi 'w życiu lepszych nie jadłem' ;). Co ma wspólnego osiąganie sukcesu z kuchnią, chyba zrozumie każda kobieta, która już spełniła się zawodowo poza domem, a teraz spełnia się w roli żony i matki, poniekąd kucharki domowej, gdzie również dziecko chętnie zjada Jej wyroby, a co więcej bardzo mocno słucha mamy porad i uczy się od Niej wykonywać nawet dość mocno skomplikowane czynności przy kuchennym stole. Moje dziecko uwielbia ze mną gotować. Gdy przygotowuję potrawy pozwalam Mu patrzeć i naśladować mnie (mamy w naszej kuchni też kuchnię naszego dziecka). Czasem cierpliwie czekam, aby się wykazał.. No właśnie z czekoladą jest podobnie, najlepsza jest przygotowywana z miłością, lecz cierpliwie, spokojnie, bez pośpiechu. Samo jedzenie czekolady, to ogromna delektacja, o czym dowiedziałam się dopiero przy moim mężu. Kiedyś pochłaniałam czekoladę o tak, po prostu, rzadko gotowałam, nie miałam dla Kogo.






Teraz.. Zapach, konsystencja, temperatura, wygląd a dopiero na końcu jedzenie i ten smak. Chyba o niczym nie zapomniałam? O chyba zapomniałam.. jeszcze są dodatki. Właśnie taka 'paleta' czekolad powoduje, że  odkrywamy ją na nowo. Przyznam się Wam, że nie lubię kuchni angielskiej, lecz równie szybko zrobię sprostowanie, że to właśnie w UK poznałam wiele nieznanych mi wersji smakowych czekolady, ich desery, desery z czekoladą, które tutaj kochają - powalają. Jest tego całe mnóstwo, w tym kilka znanych na całym świecie. Dlatego, gdy chwyciłam w ręce książkę "Chocolate Success" od The Women's Institute autorki Sary Lewis, od razu poczułam ten smak. Piękne ilustracje i znane w UK z różnych części świata przepisy na desery czekoladowe, aż 'wychodzą' z książki. Mając tę książkę i po przygotowaniu już kilku czekoladowych smakołyków wg receptur z niej, uwierzyłam w sukces czekolady, który jest w tym przypadku sukcesem kobiety, i moim własnym. Nauczyłam się tworzyć desery z czekolady, już nie tylko pod postacią domowej czekolady, lecz także w różnych innych formach i smakach. Nauczyłam się celebrować tę chwilę i czerpać z niej to, co najlepsze.


Instytut Kobiet (WI) powstał w 1915 r. w celu ożywienia społeczności wiejskich i zachęcenia kobiet do większego zaangażowania się w produkcję żywności podczas pierwszej Wojny Światowej. Od tego czasu cele organizacji uległy rozszerzeniu, a WI jest obecnie największą dobrowolną organizacją kobiet w Wielkiej Brytanii. WI obchodziło swoje stulecie w 2015 roku, a obecnie ma prawie 220 000 członków. Women's Institute odgrywa wyjątkową rolę w zapewnianiu kobietom możliwości edukacyjnych i szansy na zdobywanie nowych umiejętności, udział w różnorodnych działaniach i prowadzenie kampanii w kwestiach istotnych dla nich i społeczności. Instytut posiada szkołę kucharską w Oxfordshire w Anglii. Szkoła dba o wszystkie poziomy umiejętności dzięki kursom dla początkującego kucharza aż po znakomitego szefa kuchni - wszystko to z myślą o produktach lokalnych i sezonowych. Istnieje również szereg kursów dla rodzin, w których mogą uczestniczyć nawet najmniejsi członkowie rodziny.


Autorka Sara Lewis jest stylistką żywności, ekonomistką a także członkinią Instytutu, była nią już jako dwudziestolatka. Początkowo wydając w magazynie Practical Parenting, Woman i innych, stylizowała przepisy. Obecnie jest uznawaną autorką, pisarką w ponad 90 tytułach kucharskich wydawanych na całym świecie. Sara nieustannie tworzy, opracowuje i pisze kreatywne, inspirujące i fotogeniczne przepisy, które są dokładnie testowane w celu zapewnienia dobrej opinii czytelnika w celach promocyjnych, czasopism i książek. Ułatwia stylizację własnych przepisów lub innych autorów lub chętnie współpracuje z innymi autorami. Prywatnie żyje w Felbridge z mężem i dwójką dzieci.


Co tu dużo mówić, czekolada jest zawsze ulubionym przysmakiem, a przepisy w tej książce pokażą, jak wszechstronny może być ten składnik. Chocolate Success zawiera sześćdziesiąt receptur na pyszne ciasta, wspaniałe budynie i kuszące herbatniki z łatwymi instrukcjami. Wszystkie przepisy mają pieczęć WI niezawodności i wskazówki dla uzyskania doskonałych wyników za każdym razem. Podobnie jak w przypadku każdej książki z całej serii wydanych przez Instytut, w tej książce ostatni rozdział jest poświęcony przepisom bardziej skomplikowanym i pomysłom dla doświadczonego kucharza, który lubi wyzwania. Na uwagę zasługują pięknie ilustracje w całej książce. One sprawiją, że otwieram usta z zachwytu i chcę je przygotować. Później efektem zachwyca się moja rodzinka.  Dla mnie czas jesienno-zimowy, to idealny moment, aby odkryć na nowo czekoladę, i delektować się jej smakiem. Przepisami podzielę się z Wami wkrótce. A Ty co robisz dzisiaj czekoladowego?



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Nie wątpię, że znana jest Wam książka "Czekolada" oraz jej filmowa adaptacja :) Może jakiś konkurs pora zorganizować...

      Usuń
  2. świetny blog ! :)
    obserwuje i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Już jestem ciekawa o czym piszesz :)

      Usuń
  3. wszędzie gdzie czekolada tam moje serce. na diecie niestety jestem i mogę jedynie powąchac :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę Twoje efekty i myślę, że jesteś na idealnie skomponowanej dla siebie diecie :) Dlatego do tego 'złego' namawiać nie będę Ciebie. Jednakże i pora na mnie przyszła, tym razem zastosowałam bardzo niskokaloryczną, jeśli chodzi o cukier taktykę i wiem, że nawet czekolada mi niegroźna :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik