Jak to pisze Paweł Małecki, a ja Mu wierzę, przepis jest na tort idealny. Pewnie i nasz taki by był, gdyby już dwa tygodnie temu porzeczki u mojej koleżanki na działce były dojrzałe. A tak- mamy tort wspaniale smakujący z różnymi owocami, niekoniecznie wprost z krzaczka. Czyli prawie idealny. Bądź co bądź, tort ma niesamowity smak, to chyba dzięki warstwom czekoladowym, które idealnie współgrają smakowo z owocami. Przygotowałam go szybko, dużo szybciej niż poprzednie moje torty. Właściwie przygotowany z myślą o odwiedzinach naszych znajomych, nadaje się idealnie na piknikowe party, urodzinowe i inne. choć tu pamiętajcie, aby po wykonaniu wstawić go na dłuższy czas do lodówki. Lekki, świeży, niezbyt mocno słodki, owocowy i... czekoladowy. To chyba najbardziej czyni go takim dobrym tortem. Do takich ciast, chyba nie trzeba nikogo zachęcać, wystarczy spojrzeć i już ślinka cieknie. Trzeba tylko jeszcze go zrobić :) Tak więc tutaj składniki, a na stronie Kuchni Lidla, cały przepis jest. Zapraszam.
Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami
SKŁADNIKI
BISZKOPT CZEKOLADOWY
- jaja – 5 szt.
- cukier – 120 g
- mąka pszenna tortowa – 100 g
- mąka orkiszowa – 40 g
- mąka ziemniaczana – 20 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżka
- kakao – 40 g
- masło – 60 g
- wiśniówka – 20 ml
GANASZ CZEKOLADOWY
- śmietanka 30% UHT – 100 ml
- miód – 50 g
- czekolada mleczna – 100 g
- czekolada deserowa – 100 g
- masło – 50 g
- wiśniówka – 20 ml
PONCZ DO NASĄCZENIA
- woda – 50 ml
- cukier – 50 g
- wiśniówka – 50 ml
UBITA ŚMIETANKA
- śmietanka 30% UHT – 600 ml
- cukier puder – 80 g
- żelatyna – 8 g
- woda do namoczenia żelatyny – 60 ml
OWOCE
- czereśnie – 500 g
- czerwone porzeczki – 200 g
- maliny – 200 g
- truskawki – 200 g
Tort na pewno jest wspaniały i pełen słońca, czyli letnich, świeżych owoców :)
OdpowiedzUsuńTak Iwona :) Mamy lato! Tort chyba bardziej je przypomina, niż pogoda za oknem ;) Pozdrawiam!
Usuń