Kochani, z racji naszej podróży do Portugalii w ubiegły weekend trochę odpuściłam gotowanie i pieczenie ciast i opuściłam weekendowe przyrządzenie deseru ze słodkiej Kuchni Lidla według Pawła Małeckiego. Książka Kuchnia Polska pozostała w naszym domu w Irlandii Północnej, a ja smakowałam wraz z moją rodzinką przysmaków serwowanych przez rodowitych Portugalczyków, mnóstwo ryb, owoców morza, owoców, oraz przesmacznych deserów. Pokusiłam się co prawda na własnoręczne przygotowanie sałatki z dodatkiem sera, oraz oliwek i vinegre portugalskiego, ale nasza kuchnia nie była głównym miejscem mojego przebywania podczas tego urlopu. I całe szczęście! Powróciłam wypoczęta, ze zdwojoną siłą gotowa do działania. :) Tego efektem jest już w tę sobotę przyrządzony przysmak, który miał być niespodzianką dla męża. Jego urodziny świętowaliśmy raczej smakując kilku odmian win. Było różowe regionalne, a także młode wino zielone, z którego słynie Portugalia. Pod koniec urlopu spróbowaliśmy mocne Porto - chyba najbardziej charakterystyczne dla tego miejsca, gdzie wczasowaliśmy. Słodyczami się nie objadaliśmy za bardzo, więc nasza waga delikatnie spadła. :) Zatem mamy miejsce na rarytaski. Niewątpliwie do jednych z najsmaczniejszych słodkości, które kiedykolwiek jadłam, i robiłam należy ten deser, który pokazuję poniżej. Oczywiście przepis pochodzi z kuchni Lidla i właśnie tam znajdziecie oryginalną recepturę. To podaję link. Moja modyfikacja polegała na tym, że zamiast malin na wierzchu znalazły się także gruszki, oraz postanowiłam przygotować deser w dużej formie na biszkopt, a następnie podzieliłam go na 6 równych kawałków. Wyszedł więc nieco niższy. Polecam osobom, które uwielbiają gruszki i oryginalne smakołyki.
SKŁADNIKI
BISZKOPT CZEKOLADOWY BEZ MĄKI
- jaja – 3 szt.
- masło – 25 g
- czekolada deserowa – 100 g
- cukier – 40 g
MUS GRUSZKOWO-CYNAMONOWY
- gruszka twarda – 2 szt.
- cukier – 100 g
- cynamon – 0,5 łyżeczki
- maślanka – 100 g
- żelatyna – 8 g
- woda do namoczenia żelatyny – 30 ml
- śmietanka 30% UHT – 200 ml
DODATKI
- cukier puder
- świeże maliny
- cynamon
- czekolada mleczna
Wygląda smakowicie. A gruszka to już po prostu szaleństwo smaku.
OdpowiedzUsuńTak :) gruszka to jest niesamowite doznanie smakowe.. Uwielbiam, szczególnie w połączeniu ze smakiem czekoladowym.
UsuńDeser świetnie się zapowiada. Cynamon kojarzy mi się z szarlotką, więc w razie czego to i jabłka mogą chyba być :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, jabłka jak najbardziej. Czasem jednak tak pragnę smaku gruszki, że to najlepszy moment, aby właśnie tutaj ją włożyć. :)
UsuńJak jest cynamon to córka się ucieszy :)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak byłam małą dziewczynką najchętniej zajadałam ryż z jabłkiem i cynamonem :)
Usuń