niedziela, sierpnia 14, 2016 2

torcik arbuzowy - proste i smaczne

Lato w pełni, choć zewsząd donoszą, że dobra pogoda trochę 'się zmęczyła'. My czekamy z niecierpliwością na jej poprawę i już dzisiaj postanowiłam przywołać promienie słoneczne podając moim gościom niesamowicie wydanie torta. Wierzch odrobinę zapowiada to, co ukryte jest wewnątrz, choć nikt się nie spodziewa co rzeczywiście tam okryłam 'pierzynką'.. Korpus jest bardzo owocowy i soczysty, a odrobinę kalorycznego grzechu w tym przypadku stanowi śmietana ubita z trzema łyżkami cukru. Nie jest to mój przepis - znalazłam go w poradniku Dobre Rady (odrobinę zmodyfikowałam) i byłam nim zauroczona, szczególnie, że oprócz walorów wizualnych spełnia też wymogi smakowe pod każdym względem. Jest soczysty, orzeźwiający i słodki. Arbuz. Ot, idealny na podanie w ogródku, tam, gdzie świeci piękne słońce (lub gdzie na nie wyczekujemy), gdzie biegają dzieci, którym on niewątpliwie zasmakuje. Jak się domyślacie torcik nie posiada wielu kalorii, co jest dla mnie świetnym rozwiązaniem w okresie mojej diety. Dodatkowo zaletą jest prostota wykonania, którego początkowo się obawiałam. Nic bardziej mylnego. Sami zobaczcie jak można zrobić ten niesamowity torcik. Autorka torta alakuchniablog.starnawski.com. Proste i smaczne.


Tort Arbuzowy


Składniki:

1 średniej wielkości arbuz (najlepiej bezpestkowy)
1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
1 duża śmietana kremówka (najlepiej 500 ml)
owoce do dekoracji (maliny, jeżyny, kiwi, borówki)
cukier puder 3 łyżki (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

1. Arbuza ułożyć tak, jak naturalnie powinien leżeć. Ściąć dwie końcówki (wierzch i spód).
2. Wyciąć dookoła skórę tak aby powstał czerwony walec. Obłożyć arbuza ręcznikiem papierowym, tak, aby zebrać nadmiar soku. Usunąć delikatnie papier. 
3. Przygotować galaretkę i po wystygnięciu i lekkim ściągnięciu nałożyć ją pędzlem na całego arbuza. Ja zrobiłam to dwukrotnie z jednej galaretki zawsze wkładając go do lodówki.
3. Gdy galaretka ściągnie, zmiksować śmietanę. Możecie dodać do śmietany cukier puder. Obłożyć śmietaną szybko całego torta i dowolnie udekorować śmietaną. Włożyć do lodówki.
4.  Przygotować owoce i udekorować nimi całego torta.



2 komentarze:

  1. Że tez chciało ci robić to malowanie galaretką, podziwiam, bo ja jestem za leniwa na takie arcydzieła, aczkolwiek chętnie je zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei bardzo to lubię takie odrobinę odmienne ciasta. Co by to było, jak krem by zjechał podczas krojenia? ;)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik