środa, maja 18, 2016 0

korzeń mniszka lekarskiego - sezonowe smakołyki

Już ponad tydzień minął od czasu, gdy po raz pierwszy wybraliśmy się z rodzinką na poszukiwanie zdrowych mniszków lekarskich. Po znalezieniu zdrowych okazów i zebraniu ich do domu, przystapiłam do działania. Zafascynowana Waszymi przepisami na miodek z mniszka - zainteresowałam się tym chwastem i zaczęłam czytać o tej roślinie mnóstwo informacji. Otrzymałam kilka przepisów na wykorzystanie kwiatów, liści i korzeni mniszka. Niektóre sprawdziłam, innymi tylko z Wami się tutaj dzielę. Znalazłam też parę ciekawych artykułów na angielskich stronkach, i te z przyjemnością przekazuję dalej - przetłumaczone na język polski. Kończąc ten cztero-artykułowy cykl o mniszku lekarskim, dzisiaj chciałam Wam przedstawić moim zadaniem najlepszy pod względem zastosowania, choć najmniej urodziwy - korzeń mniszka lekarskiego. Wiadomo, że taki korzeń można dosypać praktycznie wszędzie, więc możecie go wykorzystać w niewielkich ilosciach do sałatek, do herbaty, czy do maseczek na twarz (działa przeciwtrądzikowo). Korzeń mniszka lekarskiego ma działanie moczopędne, oczyszczające - na wątrobę, drogi żółciowe, stymuluje wydzielanie żółci. Sprzyja obniżaniu cholesterolu, zawiera dużo garbników, soli mineralnych (sporo potasu), żelazo, wapno, kwas foliowy, magnez, oraz witaminy E i A. Badania dowodzą, że stałe stosowanie korzenia mniszka lekarskiego może zniszczyć większość komórek nowotworowych. 


Ponoć najcenniejsza forma zachowania mniszka to suszenie na słońcu. Należy wystawić korzenie na promienie słoneczne, i czynność powtarzać kilka dni (zazwyczaj 5 dni). Jeśli w domu jest sucho, to także idealne będzie suszenie naturalne - kładąc korzenie w pobliżu piecyka, grzejnika. Po tym czasie można korzenie przechowywać w szczelnych woreczkach plastikowych. Nie powinno się myć korzeni mniszka lekarskiego, a jedynie strzepnąć nadmiar ziemi. Zwykle pozostałość odpadnie sama podczas suszenia. W pierwszym artykule pisałam o tym, że umyłam korzeń i oczyściłam. Myślę, że nie jest to wskazane w przypadku jego utrwalenia na dłuższy okres. Za to jest dobre do przygotowania np. maseczki na twarz. Część korzeni, których nie używałam do maseczki, a pozostawiłam do dłuższego wysuszenia - nie ma już na sobie brudnej ziemi. Jeśli suszycie korzeń, to aby sprawdzić ususzenie, po zgięciu na pół powinnien się przełamać od razu i będzie słychać lekki trzask. Poza tym, gdy korzeń jest gotowy (odpowiednio suchy), nie będzie się przyczepiał do moździerza podczas ugniatania. Z ususzonego korzenia można przez kilka miesięcy wykonywać samodzielnie mieszanki (herbaty), które mają bardzo dobre właściwości zdrowotne. Najlepiej spożywać takie mieszanki każdego dnia. Korzeń mniszka stosowany dla cery nie powinnien być suszony, a wręcz świeży przygotowywany do użycia. Po zmieleniu można robić z niego okłady. Ten naturalny preparat oczyszcza i odkaża skórę, a także może pomóc w walce z trądzikiem. Uprzednio lepiej byłoby jednak sprawdzić Jego działanie na fragmencie skóry, czy nie powoduje uczuleń.



Proszek zdrowotny z korzenia mniszka lekarskiego


Składnik: Nieumyte korzenie mniszka lekarskiego


1. Zbieramy korzenie mniszka o dowolnej porze roku. Po przyniesieniu do domu otrzepujemy w miarę dokładnie z ziemi.
2. Suszymy wystawiając na promienie słoneczne przez kilka dni.
3. Ugniatamy suche korzenie moździerzem, nie należy stosować młynka.
4. Można pić około pół łyżeczki wsypanego proszu do szklanki letniej, przegotowanej wody, lub herbaty.





Maseczka na trądzik

Składnik: Umyte korzenie mniszka lekarskiego

1. Zbieramy korzenie mniszka lekarskiego o dowolnej porze roku. Po przyniesieniu do domu otrzepujemy i myjemy dokładnie z ziemi.
2. Korzeń mielimy drobniutko do uzyskania papki.
3. Nakładamy maseczkę na twarz (najlepiej sprawdzić wcześniej na fragmencie skóry czy nie jesteśmy uczuleni).
4. Po 20 minutach zmywamy maseczkę letnią wodą. 

Odwar na oczyszczenie organizmu

Składnik: Ususzone korzenie mniszka lekarskiego


1. Dwie lyżki ususzonych korzeni zalać pół litra wrzątku wody w garnku.
2. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 minut.
3. Po przestygnięciu odcedzić i  pić 2 do 3 razy dziennie przed posiłkami.

Mate - alternatywa dla kawy

Składnik: korzenie mniszka lekarskiego

1. Korzenie mniszka lekarskiego oczyszczamy z ziemi i tniemy na kawałki.
2. Pieczemy w piekarniku kilka godzin w temperaturze 95 stopni.
3. Po wyjęciu z piekarnika mielimy. 
4. Można parzyć kawę wsypując dowolną ilość zmielonego korzenia. (2 łyż. / szkl. )
5. Dodajemy mleczko kokosowe i lód. (kawa mrożona)

Brownies z korzeni mniszka lekarskiego
Składniki:

1 i 1/2 szkl cukru trzcinowego lub brązowego
1 i 1/2 szkl mąki 
300 gram czekolady o niskiej zawartości cukru
2 jajka
3/4 szkl oleju roślinnego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl posiekanych orzechów
1/2 szklanki czekolady w kawałkach
3/4 szkl wysuszonych, zmielonych korzeni z mniszka
1/2 szkl płatków mniszka (do dekoracji)

Sposób wykonania:


1. Roztopić czekoladę i pozostawić do wystygnięcia.
2. Ubić jaja z olejem.
3. Dodać cukier i ubić dokładnie.
4. Włączyć roztopioną czekoladę.
5. W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, orzechy. Połączyć składniki z dwóch misek. 
6. Dodać korzeń z mniszka lekarskiego i wszystko wymieszać.
7. Wyłożyć na blachę ciasto i poukładać na wierzch kawałki czekolady, oraz posypać kwiatami.
8. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik