Z pewnością każda z Was przyrządzała już wiele razy w życiu naleśniki. Moje ulubione to zdecydowanie naleśniki deserowe. Prawdę powiedziawszy co smażenie - to staram się używać mniej oleju, kiedyś gdy nie miałam wprawy - one po prostu ociekały tłuszczem. Obecnie moje tradycyjne naleśniki przypominają już te, które robiła moja mama. Są lekkie i cieniutkie, a przy tym smaczne. Ostatnio wpadł mi w ręce niesamowity przepis, który wypróbowałam i postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo natrafiłam na naleśniki, które są pulchne, smaczne, nie ociekają olejem pomimo, że są grube (trzeba je porządnie wysmażyć), a do tego są mocno nadziane twarożkiem. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że robi się je naprawdę ekspresowo (20 minut). Jest ich tylko pięć sztuk. Ta piątka z powodzeniem zastąpi deser dla całej naszej rodziny, po dwa dla dorosłych i jeden dla Alexandra. Dodatkowym atutem do wykonania tych naleśników, jest fakt, że lubią je dzieci. Mój synek uwielbia to danie, dlatego w ciągu ostatniego miesiąca zrobiłam je już trzy razy! Jeśli macie problem z tym co nowego zrobić dziecku - proponuję właśnie dzisiejszy przepis.
5 naleśników z twarożkiem
Składniki:
ciasto: 1 szkl mąki
1/4 szkl wody gazowanej
1/2 szkl mleka
2 jajka
łyżka cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
nadzienie: 25 dag twarogu
1 żółtko
łyżka śmietany 18 %
2 łyżki soku z pomarańczy
1/2 op. cukru waniliowego
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto szybko zmiksować, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Twaróg zmielić i dokładnie wymieszać z resztą składników.
3. Rozgrzać patelnię i usmażyć naleśniki. Na każdy ponakładać nadzienie. Następnie złożyć i obsmażyć z obu stron.
Wyglądają smakowicie, to moja ulubiona wersja :)
OdpowiedzUsuńMoja też, dlatego z taką chęcią je robię :)
Usuń