Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego postanowiłam dzisiaj pokazać Wam propozycję ciasta, które jest bardzo popularne w rodzinnych stronach mojego męża - na Słowacji. Štedrák. Właściwie gdybym miała je przyrównać do jakiegokolwiek ciasta w Polsce, które najlepiej odpowiada składnikom - to byłaby to ze względu na zawartość drożdży drożdżówka mocno nadziewana. Bowiem Štedrák to ciasto drożdżowe. Nie mam pojęcia, czy istnieje polski odpowiednik tego ciasta, może jest takie - o którym nie mam pojęcia? Jednak, gdy zapytałam męża jak przetłumaczyć na język polski tą nazwę - podał mi nazwę Szczodrak. No tak, ciasto jest dość mocno nadziane w ciekawe składniki. Oprócz ciasta drożdżowego znajdują się w nim aż cztery różne nadzienia oraz bakalie na wierzchu. Dla mnie jest to bogaty Mazurek z tym, że nie na cieście kruchym, a na drożdżowym. Masa makowa, powidła, masa orzechowa, masa serowa, oraz śliwka kalifornijska - to składniki, które są w naszym dzisiejszym cieście. Štedrák to alternatywa dla mazurka, bądź seromaka. Bardzo smaczne ciasto. Może się skusicie?
Štedrák
Składniki:
ciasto: 300 ml letniego mleka
1 cukier waniliowy
1 opakowanie drożdży
550 g mąki ·
80 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
szczypta soli
mąka na wałkowanie
trochę stopionego masła na potarcie
rodzynki do dekoracji (może być śliwka kalifornijska)
nadzienie makowe:
300 g mak mielonego
120 g cukru pudru
200 ml gorącego mleka
skórka z 1 cytryny
1 białko (piana)
nadzienie twarogowe:
200 g sera twarogowego
80 g cukru pudru
1 budyń waniliowy w proszku
2 żółtka
1 op cukru waniliowego
nadzienie z powideł:
5 łyżek powideł śliwkowych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
nadzienie orzechowe:
300 g orzechów włoskich
80 g cukru pudru
150 ml gorącego mleka
1 op cukru waniliowego
skórka z 1 cytryny
1 białko (piana)
Sposób przygotowania:
Ciasto - z letniego mleka, cukru waniliowego i drożdży przygotować zakwas. Tymczasem w misce wymieszać mąkę, cukier, zmiękczone masło i szczyptę soli. Wlać zakwas i przygotowanić mikserem giętkie ciasto (powinno odklejać się od miski). Niech ciasto pozostanie w ciepłym miejscu około 30 minut.
Nadzienia - każde nadzienie przygotować oddzielnie i przez zmieszanie wszystkich składników w misce (pianę dodajemy zawsze na końcu do schłodzonej mieszaniny i mieszamy tylko nieznacznie).
Štedrák
Ciasto dzielimy na 5 części (4 duże i jedną mniejszą). Każdą część rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. umieszczamy pierwsze ciasto na spodzie, a na nim wykładamy makowe nadzienie. Druga warstwa ciasta, a na nim powidła. Przykrywamy trzecim ciastem i równomiernie rozprowadzamy na nim orzechowe nadzienie. Na orzechowym nakładamy czwartą warstwę rozwałkowanego ciasta drożdzowego i umieszczamy masę twarogową na wierzchu. Ostatnie ciasto po rozwałkowaniu tniemy na cienkie paski, które układamy w kratkę na masie serowej na samej górze ciasta. W każdym rombie wykładamy rodzynkę, lub śliwkę. Szczodrak wkładamy do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy około godzinę. Po wyjęciu możemy nasmarować ciasto na wierzchu masłem.
Zapraszam na cykl kulinarny w każdą niedzielę..
Nie słyszałam o tym cieście, a wygląda niezwykle apetycznie :) fajnie, że się podzieliłaś przepisem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Mi ta nazwa 'obiła się ' parę razy o uszy :) Z tego co mówi mój mąż - to tradycyjne ciasto na Słowacji. Powiem, że jest smaczne i pomimo nakładania kilku warstw dość szybko się je robi. Kolejna sprawa, nie sugeruj się do końca fotografią rozkrojonego ciasta - co do wyglądu ciasta. Kroiłam je zaraz po wyjęciu z piekarnika. Wieczorem ciasto po rozporcjowaniu ma już łądnie wydzielone paseczki. Pozdrawiam
UsuńIt's difficult to find experienced people on this topic, but you seem like you know what you're
OdpowiedzUsuńtalking about! Thanks
Yes of course I know and think my husband will confirm. And what's your name? I do not see the profile. :)
Usuń