Widzę ogromne zainteresowanie z Waszej strony deserami z dodatkiem żelatyny. Postanowiłam napisać przepis na ciasto (tak się mówiło w latach 80-tych), lub deser (tak się teraz mówi), jak kto woli - śmietanowiec. No, przyznam, że widziałam na kilku blogach piękne kolorowe fotografie Waszych jogurtowców, śmietanowców tudzież serników na zimno z dodatkiem galaretek i postanowiłam trochę zerżnąć, bynajmniej wizualnie. Bo tak przecież śmietanowiec, czy inny tego typu deser z żelatyną robię już od lat, wg przepisu mojej mamy i myślę, że jest naprawdę świetny. Jako, że w momencie przygotowywania byłam na ścisłej diecie bezcukrowej, prawie obeszłam się smakiem. Oczywiście musiałam posmakować, bo bez tego nie położyłabym kostek na stół. A na stole wylądował śmietanowiec z racji, że właśnie mieliśmy gości, w naszym domowym ogródku trójka dzieci na raz, to wiadomo, że potrzeba przygotować coś wyjątkowego. Właśnie najlepiej, aby było kolorowe, jadalne i po prostu smaczne. Ponieważ wewnątrz śmietanowca znalazło się trochę miodu i stewii, ciasto nie było bardzo mocno przesłodzone cukrem (to jedynie w galaretkach). W każdym razie ja bardziej w weekend zajadałam się pianką rabarbarową, którą przygotowałam głównie dla siebie. Informuję, że ciasto śmietanowe było z apetytem zjedzone, więc bardzo gorąco polecam, szczególnie na końcówkę lata. Podaję oryginalny przepis, a Wy sami zadecydujcie, czy cukier puder zastąpicie stewią i miodem?
Śmietanowiec z galaretkami
Składniki:
3 różne galaretki
250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka tłustego
1/2 szkl cukru pudru
2,5 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Rozpuścić galaretki każda w 300 ml wody.
2. Wlać galaretki do prostokątnych pojemniczków.
3. Ubić śmietanę z cukrem pudrem.
4. Rozpuścić żelatynę w gorącym mleku.
5. Ostudzić mleko i po trochu wmieszać do śmietany.
6. Pokroić galaretki w kostkę.
7. Do prostokątnej foremki ułożyć naprzemiennie galaretki.
8. Zalać masą śmietankową i wstawić do lodówki.
Ooo, ależ mam ochotę na Twojego śmietanowca. Ostatnio mam fazę galaretek :)
OdpowiedzUsuńSuper, śmietanowiec jest pyszny właśnie dzięki tym galaretkom, które smakują intensywnie w nim. Pozdrawiam!
UsuńKiedyś próbowałam kroić galaretkę na takie kostki i coś nie mam do tego ręki :))))
OdpowiedzUsuńWiesz galaretka musi być mocno schłodzona i umieszczona w pojemniczkach (najlepiej prostokątnych, lub kwadratowych. Poza tym konsystencja galaretki musi być gęściejsza, tzn mniejsza proporcja wody do proszku. Ruchy krojenia robimy szybkie, wyjdzie Ci na pewno.
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) udało się ;)
UsuńZaśliniłam tablet przez ciebie ;). Nie jadłam takiego ciasta, a prezentuje sie znakomicie.
OdpowiedzUsuńAniu, dzięki! jest godne uwagi, wiele cukru w nim nie ma :);) a poza tym wyjątkowo dobre :)
Usuń