Mamy czerwiec, piękną końcówkę wiosny. W Polsce, już za chwilę doczekamy się lata. Ten czas w ojczystym klimacie znacząco różni się od dni powszednich spędzanych w Irlandii Północnej, gdzie brakuje nam idealnych owoców, nawet w sezonie.W Polsce wszystko biegnie jakoś tak wolno, odwiedzamy nie tylko bliskich, ale też pobliskie ryneczki owocowo-warzywne. Część smacznych owoców dostajemy od znajomych, ale spacerując po osiedlowym targowisku owoce aż kuszą, aby je kupić. Cieszymy się smakiem słodkiej truskawki, soczystej wiśni, oraz owocami leśnymi, które w swej świeżości są najlepsze. Ostatnio już pojawiły się te pierwsze. Postanowiłam kupić zarówno jagody i jeżyny. Te owoce najlepiej smakują z krzaczka, i właśnie takie były nasze owoce. Takie świeżo zrywane jagódki przypominają mi moje dzieciństwo, kiedy zajadałam się nimi, aż język i buzia były pokolorowane od smakowania. Wszystko to w mojej wersji ubijane, nie miksowane według oryginalnego przepisu Pawła Małeckiego ze słodkiej Kuchni Lidla. Przepis na Jego wersję znajdziecie na stronie Lidla. Możecie trochę modyfikować, polecam używać jogurt zamiast śmietanki, bądź wmieszać jogurt do śmietanki. Podajemy na śniadanie, lub deser, no i z pewnością po to, aby trochę się orzeźwić.
Mus jagodowy z sosem jeżynowym
SKŁADNIKI
MUS
- jagody – 200 g
- cukier puder – 80 g
- żelatyna – 6 g
- woda – 40 ml
- sok z cytryny – kilka kropel
- śmietanka 30% UHT – 300 ml
SOS JEŻYNOWY
- cukier – 100 g
- jeżyny – 250 g
- sok z cytryny – kilka kropel
DODATKI (OPCJONALNIE)
- maliny, jeżyny, truskawki
Od razu chce się zjeść takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńNa owoce leśne zawsze mam chęć :)
Usuń