sobota, czerwca 10, 2017 2

mus jagodowy z sosem jeżynowym Kuchnia Lidla


Mamy czerwiec, piękną końcówkę wiosny. W Polsce, już za chwilę doczekamy się lata. Ten czas w ojczystym klimacie znacząco różni się od dni powszednich spędzanych w Irlandii Północnej, gdzie brakuje nam idealnych owoców, nawet w sezonie.W Polsce wszystko biegnie jakoś tak wolno, odwiedzamy nie tylko bliskich, ale też pobliskie ryneczki owocowo-warzywne. Część smacznych owoców dostajemy od znajomych, ale spacerując po osiedlowym targowisku owoce aż kuszą, aby je kupić. Cieszymy się smakiem słodkiej truskawki, soczystej wiśni, oraz owocami leśnymi, które w swej świeżości są najlepsze. Ostatnio już pojawiły się te pierwsze. Postanowiłam kupić zarówno jagody i jeżyny. Te owoce najlepiej smakują z krzaczka, i właśnie takie były nasze owoce. Takie świeżo zrywane jagódki przypominają mi moje dzieciństwo, kiedy zajadałam się nimi, aż język i buzia były pokolorowane od smakowania. Wszystko to w mojej wersji ubijane, nie miksowane według oryginalnego przepisu Pawła Małeckiego ze słodkiej Kuchni Lidla. Przepis na Jego wersję znajdziecie na stronie Lidla. Możecie trochę modyfikować, polecam używać jogurt zamiast śmietanki, bądź wmieszać jogurt do śmietanki. Podajemy na śniadanie, lub deser, no i z pewnością po to, aby trochę się orzeźwić.




Mus jagodowy z sosem jeżynowym

SKŁADNIKI

MUS

  • jagody – 200 g
  • cukier puder – 80 g
  • żelatyna – 6 g
  • woda – 40 ml
  • sok z cytryny – kilka kropel
  • śmietanka 30% UHT – 300 ml

SOS JEŻYNOWY

  • cukier – 100 g
  • jeżyny – 250 g
  • sok z cytryny – kilka kropel

DODATKI (OPCJONALNIE)


  • maliny, jeżyny, truskawki





2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik