Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego to książka, którą otrzymałam od Roksany z Moje Rękodzieło i postanowiłam właśnie teraz przygotować pierwszy deser z tego wydania. Mój mąż bardzo tęskni za smakami znanymi Mu z naszych wizyt w Polsce, za polskimi ciastkami, tortami i deserami. Otóż mój Węgier ostatnio odrobinę poczuł się rozczarowany, gdyż przez ostatnich kilka tygodni najzwyczajniej zrezygnowałam z pieczenia ciast z powodu urlopów i chorób toczących się nieustannie w naszej rodzince. Odpukać choroby zostały zażegnane, a my na razie nie wybieramy się w dłuższe podróże. Jutro świetna okazja, aby poczęstować wszystkich Tych, którzy pamiętają o kobietach, czyli o nas. Pamiętajmy o Innych, ale też o sobie. Wiadomo Dzień Kobiet 8 marca, jest chyba najbardziej znanym od wielu lat świętem. Z tej okazji moje Drogie Kobietki już dzisiaj chciałabym Wam życzyć, abyście czuły się stu procentowymi kobietami, jakkolwiek to sobie wyobrażacie, zawsze z uśmiechem na ustach i spełnione. Myślę, że polskie kremówki to chyba najbardziej znane ciastka z nadzieniem kremowym. Ja wykorzystałam przepis zamieszczony na stronie Kuchnia Lidla, którego składniki podaję także tutaj. Dokładny sposób wykonania znajdziecie: kremówki wg Pawła Małeckiego
KREMÓWKI
SKŁADNIKI
CIASTO
- mąka pszenna, tortowa – 220 g
- żółtka – 4 szt.
- śmietana 18% – 1,5 łyżki
- spirytus – 10 ml
- masło – 10 g
- cukier puder – 1 łyżeczka
- zimna woda – kilka łyżek
- olej – 500 ml
- sól
KREM
- woda – 50 ml
- cukier – 100 g
- żółtka – 4 szt.
- żelatyna – 6 g
- woda do namoczenia żelatyny – 40 ml
- spirytus – 40 ml
- śmietanka 30% UHT – 400 ml
DODATKI
- cukier puder
- świeże owoce: porzeczki, maliny, borówki, poziomki, truskawki
Wyglądają jak puchata chmurka i wierzę, że sa pyszne ;)
OdpowiedzUsuńByły tak pyszne, jak mogą być kremówki. Niestety do lekkości ze zdjęcia dużo im brakuje, są kaloryczne, syte i przesmaczne :)
UsuńRety...<3 Wyglądają wręcz obłędnie!
OdpowiedzUsuńDzięki :) Kremówki to naprawdę obłędne ciastka! :)
Usuń