piątek, lutego 03, 2017 4

czekoladki


Dzisiaj zapraszam na przesmaczne czekoladki idealnie nadające się na mały dodatek podczas randki, choć nie tylko. Takie czekoladki będą dobre także dla Waszych młodszych domowników, a co ważne możecie w nich 'przemycić; trochę zdrowych dodatków, bakalii, jakich zazwyczaj dzieci unikają, a które są bardzo wartościowe, np. orzechy. Przepis pochodzi ze słowackiego wydania książki Cukiernia Lidla i napisałam go Wam już jakiś czas temu, przy okazji robienia ciastek. W oryginalnym przepisie były to choko kółeczka, ale w domu mam sylikonową foremkę w kształcie serduszek. Te czekoladki wyglądają i smakują jak rarytasy. Tak naprawdę do ich wykonania używa się tylko czekoladę i bakalie, bądź kandyzowane owoce. Przypominają w smaku czekoladę bakaliową. A jak się prezentują? Na zrobienie ich przeznaczyłam 15 minut! :) To lubimy, prawda? Smacznie, efektownie, szybko i tanio. Serduszka można zrobić dosłownie w każdej chwili, a na pewno polecam wykonanie na Walentynki. Poniżej znajdziecie film ze sposobem wykonania czekoladek. A tutaj do innych ciekawych przepisów, które przygotowałam ze wspomnianej książki kucharskiej.

Czekoladki serduszka







Składniki:

200 g czekolady 
4 suszone morele
2 łyżki suszonych żurawin 
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudzić. Morele pokroić w cienkie paski, żurawinę na połówki. 
2. Silikonowe foremki umieścić w zamrażarce i wyjąć do zalania czekoladą. 
3. Porozkładać łyżką czekoladę w silikonowe foremki. Wszystkimi dodatkami ozdobić czekoladki.
4. Następnie włożyć formy silikonowe z czekoladkami do zamrażarki.





4 komentarze:

  1. Myślę, że mój mąż będzie zachwycony! :D <3

    Magda - Serenity.Wanderlust.Marriage.
    http://swm-pl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik