Dzisiaj z samego rana zabrałam się za przygotowywanie urodzinowego torta dla bardzo ważnej osoby. ;) Wybrałam ten wyjątkowy spośród kilku z książki kucharskiej Cukraren Lidla. Tym razem nie chciałam aby ciasto było ciemne, a jakoś tak na przekór pogodzie i porze roku - niech będzie puszysty, jasny i delikatny. W roli głównej twaróg i winogrona. A poniżej przepis na mój urodzinowy tort :) .
Winogronowy tort z twarogiem
Składniki:
ciasto - 4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem - 500 g delikatnego twarogu
250 ml śmietany kremówki (33%)
4 łyżki cukru
6 łyżeczek cukru waniliowego
dekoracja i nadzienie - 1 kg białego winogrona
czekolada do gotowania (52%)
Sposób wykonania:
Ciasto - Ubij jajka z cukrem aż do piany. Po około 5 minutach dodaj olej, mieszając. Następnie do mieszaniny wsypuj po trochu mąki, którą uprzednio zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Formę wysmaruj masłem i piecz ciasto w temperaturze 180 ° C przez około 30 minut.
Krem - Korzystając z miksera elektrycznego wymieszaj twaróg ze śmietaną i cukrem. Przygotowany w ten sposób krem co najmniej 2 godziny schładzaj w lodówce.
Tort winogronowy z twarogiem - Ostudzone ciasto przetnij na pół. Pokryj cienką warstwą kremu spód i wokół niego rozłóż dwa rzędy winogron. Następnie nałóż krem tak, aby jego środek nie był pokryty kremem. Następnie nałóż górną część ciasta, tak, aby w środkowej części korpusu stykał się ze spodem. Górna część ciasta pokryj warstwą kremu, nadziewając winogronem i wyrównując wierzch równo. Cały tort góra i boki, na koniec udekoruj pozostałą śmietaną, starannie wygładź i umieść co najmniej na 3 godziny w lodówce. Udekoruj czekoladą i winogronem.
Przepis pochodzi z książki http://kuchynalidla.sk/lidl-cukraren, a cały cykl weekendowy znajdziecie:
mmmm... jakie pyszne ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Dziękuję :) Zapraszam, zaglądaj w weekendy po nowe przepisy :)
Usuńw kwestii komentarza u mnie: nie miałam jeszcze przyjemności testowania tej kąpieli... :(
Usuń