Czekolada na gorąco
Składniki:
1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki słodzonego kakao w proszku
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
szczypta soli
2 kostki deserowej czekolady, podzielonej na kawałki
1 szklanka śmietany kremówki
ptasie mleczko do dekoracji
posypka czekoladowa do dekoracji.
Sposób przygotowania:
To czekolada według przepisu angielskiego, a poniżej przepis, z którego przygotowuję od kilku lat przepyszną gęstą czekoladę na gorąco. Aby przygotować dużą filiżankę czekolady do picia, wystarczy szklanka mleka i pół tabliczki czekolady. Ze szklanki mleka odlewamy ćwierć szklanki i wsypujemy tam pokruszoną drobno czekoladę. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy czekoladowy roztwór i trzy minuty mieszamy nie dopuszczając do wrzenia. Garnek z gorąca czekoladę trzeba teraz szybko schłodzić. Można wsadzić go do naczynia z zimną wodą lub - jeśli na dworze jest zimno - wystawić za okno. Teraz dopiero w wyniku rozprężania się tłuszczu dochodzi do gęstnienia. Tłuszcze z czekolady łączą się z tłuszczami z mleka. Kiedy czekolada się schłodzi, jeszcze raz ją podgrzewamy, jednak nie dopuszczając do zagotowania. Chłodzenie i podgrzewanie można jeszcze raz powtórzyć. Tylko w taki sposób możemy przyrządzić naturalnie gęstą czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)
Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".