piątek, września 04, 2015 0

Międzynarodowy Dzień Czekolady





Czekolada na gorąco


Składniki:

1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru 
2 łyżki słodzonego kakao w proszku
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
szczypta soli
2 kostki deserowej czekolady, podzielonej na kawałki
1 szklanka śmietany kremówki
ptasie mleczko do dekoracji
posypka czekoladowa do dekoracji.


Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać w małym rondelku na małym ogniu, aż mleko zaczynie parować. Trzepaczką rozbić cukier, kakao w proszku, ekstrakt z wanilii i osolić aż do rozpuszczenia. Wymieszać z czekoladą, aż rozpuści. Zdjąć garnek z ognia i ostudzić nieco. Ubić śmietanę w dużej misce mikserem na sztywną pianę. Delikatnie nałożyć bitą śmietanę do gorącej czekolady. Podawać natychmiast.



To czekolada według przepisu angielskiego, a poniżej przepis, z którego przygotowuję od kilku lat przepyszną gęstą czekoladę na gorąco. Aby przygotować dużą filiżankę czekolady do picia, wystarczy szklanka mleka i pół tabliczki  czekolady. Ze szklanki mleka odlewamy ćwierć  szklanki i wsypujemy tam pokruszoną drobno czekoladę. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy czekoladowy roztwór i trzy minuty mieszamy nie dopuszczając do wrzenia. Garnek z gorąca czekoladę trzeba teraz szybko schłodzić. Można wsadzić go do naczynia z zimną wodą lub - jeśli na dworze jest zimno - wystawić za okno. Teraz dopiero w wyniku rozprężania się tłuszczu dochodzi do gęstnienia. Tłuszcze z czekolady łączą się z tłuszczami z mleka. Kiedy czekolada się schłodzi, jeszcze raz ją podgrzewamy, jednak nie dopuszczając do zagotowania. Chłodzenie i podgrzewanie można jeszcze raz powtórzyć. Tylko w taki sposób możemy przyrządzić naturalnie gęstą czekoladę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik