wtorek, grudnia 03, 2019 37

ciasteczka migdałowe + przepis na cukier różany

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu wraz z dniem 1 grudnia zapanował świateczny klimat. W miniony weekend zdążyłam jeszcze zrobić wieniec adwentowy z krepiny. Alexander otworzył zadanie nr1 z pierwszego domku w naszym kalendarzu adwentowym... Więc to On musiał zapalić świecę w naszym wieńcu. Dzieje się też w kuchni. Tak pomyślałam o zrobieniu w tym roku czegoś niebanalnego i smacznego. Chciałam zrobić oryginalne ciastka, ale niekoniecznie już pierniczki (które pewnie jeszcze będę robiła). Mam niezwykłą propozycję, pachnącą równie intensywnie jak popularne pierniki.. A co gdyby w puszce zamiast pierniczków leżały sobie..ciasteczka migdałowe - różane. 
Zaskoczyłam Was? Sama siebie zadziwiłam, bo ten zapach chodził za mną od dzieciństwa, kiedy to widocznie moja babcia piekła takie ciasteczka - ja o tym z czego są zrobione nawet nie wiedziałam.. Aromat różany kupicie w dobrych marketach, u nas w Irlandii takie wody różane sprzedaje się w wielu sklepach.. Anglicy lubią tę nutę zapachową. Ale mój przepis nie ma angielskich korzeni, pochodzi z polskiej książki Jeść Zdrowiej - Kuchnia Lidla, z której już Wam gotowałam. (przejdźcie w tag). A w recepturze nie są wykorzystywane żadne olejki, wody, itd...
W moich ciastkach jest naturalny cukier różany. Jak on pachnie! Skąd pochodzi ten cukier? Z płatków moich urodzinowych róż jadalnych. Nie wiem, jak to się złożyło, że róże z mojego bukietu,  moje ukochane różowe róże  (te które widzicie na zdjęciu) to właśnie róże jadalne. Wyczytałam, że większość płatków róż można stosować w kuchni. Ważnie jest, aby róże nie były spryskiwane pestycydami, itd. Poznacie to przede wszystkim po smaku płatków. Jeśli są gorzkie - nie używajcie ich.. 
No, wiadomo najlepiej do deserów dodawać cukru z płatków róż z własnego ogrodu :). Nasze ogrodowe róże już przekwitły A moje róże urodzinowe stały w wazonie 2 tygodnie! W międzyczasie udało mi się urwać trochę płatków, a na sam koniec żywotności róż, te najpiękniejsze 'łebki' wykorzystałam do dekorowania ciastek. To ciekawa propozycja na Boże Narodzenie. Nasze ciasteczka leżakują już w puszce. Jak dla mnie ciastka różane wyglądają bardzo retro - zupełnie jak bym cofnęła się w czasie... Róża świeża jest piękna i pięknie pachnie. Róża uschła ma też swój urok :) A ciastka pachą... bosko! Te migdałowe ciasteczka mają magiczny smak i aromat. Czy Wy też jecie oczami?

Ciasteczka migdałowe

Cukier różany:  20 płatków jadalnej róży
50 gram cukru

Ciastka:  50 gram suszonych żurawin
450 gram mąki migdałowej
2 jajka
80 gram masła
1 lyżeczka sody oczyszczonej

Dekoracja:  Płatki migdałowe
płatki jadalnej róży

Sposób przygotowania:

  • Cukier różany -płatki róż ucieramy w moździerzu i mieszamy z cukrem
  • Wysypujemy na papier do pieczenia, aby obeschły (kilka godzin)
  • Cukier rozkruszamy z płatków, i później suchy dodamy do ciastek
  • Żurawiny kroimy drobno
  • Wszystkie składniki mieszamy z cukrem różanym
  • Zagniatamy ciasto, fromujemy w kulkę i zawijamy folią spożywczą
  • Odkładamy do lodówki na 30 minut
  • Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto
  • Wykrawamy kółka o średnicy 5 cm na ciastka
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i przekładamy ciastka na papier
  • Dekorujemy różyczkami, lub płatkami róż, płatkami migdałowymi
  • Pieczemy na złoty kolor przez 20 minut


37 komentarzy:

  1. Ciasteczka wyglądają obłędnie, a przepis na cukier wypróbuję w ten weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa. :)

      Usuń
  2. Cudowne, w sam raz na prezent. Sama przygotowałam kilka takich propozycji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak pomyślałam, są bardzo efektowne. Warto je zrobić odpowiednio wcześniej, aby ładnie je zapakować :) Jestem bardzo ciekawa Twoich wyrobów..

      Usuń
  3. Ojej, nie wiedziałam, że taki cukier można uzyskać :D koniecznie muszę wypróbować, jak zwykle świetny wpis :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Już kiedyś na 'niego' natrafiłam, przeglądając angielskie książki. Dziękuję i polecam.

      Usuń
  4. Już patrząc na zdjęcia czuję ich aromat :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie ❤️ Ciekawa jestem czy zamiast cukru różanego mogła bym dać konfiturę z róży.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Nie mam pojęcia, czy to wyszłyby podobne ciastka. Jeśli konfitura to raczej wpuszczona miejscowo na ciastka, lub w ciastka :) Tak myślę... Tak swoją drogą, nie jadłam jeszcze konfitury z róży, no może z dzikiej róży.. a to nie ten sam smak. :)

      Usuń
  6. Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie i zapewne tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tak są smaczne, my lubimy ciastka migdałowe, a te z aromatem różanym są przepyszne.

      Usuń
  7. Bardzo estetycznie to wygląda i jest jednocześnie nie tak skomplikowane w przygotowaniu. U nas tez juz atmosfera świąt. Wczoraj ubrałam choinkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Ten efekt rzeczywiście przerósł moje oczekiwania. Ciastka są proste w wykonaniu, ale trzeba przygotować wcześniej cukier. :) My ubierzemy choinkę za kilka dni. :) Póki co robię ozdoby na nią.

      Usuń
  8. Ciasteczka wyglądają niesamowicie, na pewno smakują tak samo! :) Piękne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wyglądają tak samo, jak smakują i odwrotnie :)

      Usuń
  9. Zdecydowanie moje smaki! Muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cukier różany! -nigdy by na to nie wpadła :) Ciasteczka muszą być bardzo aromatyczne i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przychodzi spontanicznie :) Sa pyszne i aromatyczne, idealne na specjalne okazje :)

      Usuń
  11. Łaaa wyglądają obłędnie! :) Pięknie zapakowane byłyby wspaniałym prezentem. Zawsze cukier różany kojarzył mi się z czymś totalnie skomplikowanym i nieosiągalnym, a to w sumie chyba nic trudnego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, to prosta sprawa. Trzeba tylko trafić na pachnące i zdrowe róże :) dziękuje i polecam ciacha zarówno do zjedzenia osobiście, jak i na prezent ! :)

      Usuń
  12. Ciasteczka wyglądają obłędnie ale cukru różanego jeszcze nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier różany jest niesamowicie apetyczny :) To chyba tylko ja wcinałam płatki róż będąc dzieckiem.. rosły przy naszym 'bloku' :)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Jaj... dziękuję :) Tak cukier różany nim jest :) A ciastka pychotka :)

      Usuń
  14. Wyglądają przepięknie! Normalnie jadalne dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kupiłaś mnie tymi ciasteczkami <3

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie do Świąt jeszcze daleko, ale ciasteczka urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szkoda byłoby mi je zjeśc. :D Takie ładne!! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że te najładniesze zostawiłam :)

      Usuń
  18. No i jak tu dbać o linię jak takie fajne przepisy na cudowne słodkości? Wszystkiego słodkiego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik