niedziela, lipca 01, 2018 12

rolada truskawkowa z białym serem

Czasem nachodzi mnie nieopanowana ochota na truskawki. Zazwyczaj wtedy jem je zwyczajnie z miski (zdarzało się i z krzaczka). Jednak są takie dni, jak np. niedziele, kiedy po prostu robię coś dla moich bliskich, lub dla gości, którzy nas odwiedzają. W naszym domu bądź co bądź, ale najczęściej jemy serniki, a sezon letni, to już na pewno wszelkie ciasta na zimno. Takim właśnie deserkiem jest przygotowana dziś roladka truskawkowa zrobiona z białego sera. Roladka znika w mgnieniu oka, i każdy kto ją je jest zachwycony smakiem. Zapraszam na sezonowy przysmak, (gotowy w 30 minut), któremu nikt się nie oprze.

Rolada truskawkowa z białym serem



Składniki:

250 gram białego sera (zmielony 2 krotnie)
150 gram śmietanki kremówki
150 gram cukru pudru
cukier waniliowy
3 jajka
50 gram mąki
300 gram truskawek


Sposób wykonania:

  • Zmiksować białka na sztywno z cukrem waniliowym
  • Wmieszać cukier puder 50 gram
  • Dodać po jednym żółtku miksując
  • Na koniec delikatnie wmieszać mąkę
  • Wyłożyć na blachę obsypaną na dnie mąką
  • Piec 20 minut w temp. 170 stopni
  • Zmiksować śmietanę z cukrem budrem
  • Zmiksować twaróg z truskawkami 8 sztuk
  • Połączyć kremy i wymieszać
  • Po lekkim wystudzeniu biszkopt zwinąć delikatnie
  • Rozwinąć i posmarować kremem 
  • Włożyć trochę truskawek i zwinąć w roladę (w folii)
  • Włożyć do lodówki






12 komentarzy:

  1. what an amazing post dear,
    kisses!

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Biały ser i truskawki? Jestem zaintrygowana, znowu u Ciebie ciekawe połaczenie skłądników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zresztą bardzo smaczne, wiem, że to coś dla Ciebie :) wypróbuj :)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować u siebie! Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Angelika :) takie ciasta zawsze dobrze smakują w ciepłe dni :)

      Usuń
  4. Wygląda baaaardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie i z chęcią skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Kochana! Szybka w przygotowaniu i przepyszna jest :)

      Usuń
    2. Widać, że przepyszna jest, więc na pewno skorzystam z przepisu :)

      Usuń
  6. Pierwszy raz słyszę o takim połączeniu składników i bardzo mnie ten przepis zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik