niedziela, maja 13, 2018 10

miodowe sezamki ze słonecznikiem - Kuchnia Lidla

Zapraszam na przysmak idealny, na który, jak wiem, kilka osób czeka. Tym samym powracam do książki Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego. Kuchnia Lidla zachwyca mnie parę razy w tygodniu, mam kilka książek Lidla i jestem przekonana, że daje mi to sporą elastyczność w doborze potraw a Kuchnia Polska jest w dużej mierze możliwością powrotu do lat dziecięcych, sielskich, do dań i deserków, które przygotowywała babcia, mama i ciotka ;) Dzisiaj powracam do ziarenek złotych, znanych mi pod postacią dość twardą mocno skarmelizowaną.. A ta będzie delikatna, stabilna, a może jeszcze bardziej smaczna. Sezamki! Kto z nas ich nie jadł? Pamiętam, że wystarczył jeden batonik, aby się nasycić, zapełnić żołądek, a jednocześnie zaspokoić potrzebę spożycia cukru. Sezamki kuchni Lidla są smaczne, zdrowe i nie mają ani grama cukru białego. Miodowe, a dodatkowo ze słonecznikiem i amarantusem (tego ostatniego ja nie dodałam). Lekko karmelizowane, smaczne, rozpływające się w ustach. Do tego zobaczcie jak niewiele z nimi pracy podczas przygotowania. Gdy mój mąż zobaczył jak je podałam do ogródka, aż krzyknął z wrażenia. A jakże... zielono nam! 

Miodowe sezamki ze słonecznikiem 



Składniki:

200 gram ziaren sezamu (uprażonego wcześniej)
50 gram ziaren słonecznika (uprażonego wcześniej)/ u mnie 100 gram
30 gram ziaren amarantusa ekspandowanego/ u mnie wcale
120 gram cukru trzcinowego
80 gram miodu wielokwiatowego
30 ml wody


Sposób wykonania:

Cukier gotujemy z wodą do rozpuszczenia cukru
Dodajemy miód i około 1 minutę gotujemy
Gdy masa będzie miała złoty kolor dodajemy wszystkie nasiona
Mieszamy dokładnie i wykładamy na papier do pieczenia
Rozsmarowujemy równomiernie i dociskamy
Przykrywamy papierem i rozwałkowujemy
Odstawiamy do wystygnięcia
Gdy masa będzie już letnia ściągamy papier z góry
Wycinamy batony, lub inne kształty


10 komentarzy:

  1. Prosty przepis, skorzystam z niego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, banalnie prosty, a jaki smaczny :)

      Usuń
  2. raczej bym nie zjadła, bo nie przepadam za sezamem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić sezam innymi ziarnami :) Polecam

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja też :) a te domowe są bardzo delikatne :)

      Usuń
  4. Wyglądają super i pewnie i tak smakują :) Świetny pomysł na zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) jest to wyjątkowo smaczna przekąska :) Potwierdzam ;)

      Usuń
  5. Ooooo tooo cos dla mnie ! Wspaniala przekaska :) Napewno zrobie aleee tego amarantusa tooo pewnie nie kupie w moim miescie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Nie mam pojęcia czy kupisz amarantus, ale proponuję w sytuacji nieposiadania go - zrobić z pozostałych ziaren :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik