niedziela, kwietnia 08, 2018 10

torcik jogurtowy na migdałowym biszkopcie - Weekendownik

Wiosna zaskoczyła piękną i słoneczną pogodą tak bardzo, że wszystko nabrało kolorów i smaków. :) Tym samym życie stało się jakoś tak bardziej barwne i wesołe. Gdy poczułam na swoim ciele pierwsze promienie słoneczne, już byłam pewna, że najbliższe weekendowe dni spędzę w ogródku razem z rodzinką. Gdy przesiadujemy w ogródku, na świeżym powietrzu, zazwyczaj towarzyszy temu spory apetyt. W sezonie letnim robię sorbety, lody, lub serniki na zimno, z kolei wiosną zawsze przyjemnie jest zjeść delikatny torcik. Niedziela to idealny dzień na to, aby połączyć towarzyskie bądź rodzinne chwile z konsumpcją pysznego wypieku. Uwielbiamy lekkie torciki, właściwie robię takie dość często. Jagody, jogurt i biszkopt migdałowy, to idealne połączenie smakowe do popołudniowej kawki. Biszkopt z migdałów robiłam po raz pierwszy i uważam, że jest wyjątkowo pyszny. Polecam dla osób dbających o zdrowie. 


Torcik jogurtowy na migdałowym biszkopcie



Składniki:

jogurt naturalny 750 gram
3 łyżeczki żelatyny
sok z cytryny
cukier lub ksylitol
100 gram migdałów
jagody
6 jajek

Sposób wykonania:

  • Wykonać dwa biszkopty
  • Ubić białka na sztywno
  • Dodawać cukier lub ksylitol
  • Dodawać po jednym żółtku
  • Na koniec dodać zmielone migdały
  • Delikatnie zamieszać i podzielić na 2 części
  • Posmarować i oprószyć tortownicę
  • Piec każdy biszkopt po 20 minut
  • Przygotować jogurt
  • Mieszać sok z cytryny z jogurtem
  • Żelatynę rozpuścić w mleku
  • Dodać cukier lub ksylitol
  • Jogurt podzielić na pół 
  • Do jednej połowy dodać jagody
  • Zmiksować i przełożyć biszkopty dowolnie
  • Udekorować jagodami



10 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda :) Na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo delikatny i smaczny. Mąka migdałowa okazała się idealna do tego tortu. :)

      Usuń
  2. Nigdy jeszcze nie odważyłam się upiec biszkoptu... Może w końcu powinnam spróbować. Sezon borówkowy się zbliża ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, wypróbuj :) z biszkoptem to jest kilka podstawowych zasad.Przed pieczeniem napisz do mnie. To dam Ci znać jak wykonać poprawnie. :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie przepisy i ciasta, coś cudownego. Na pewno skuszę się kiedyś i go upiekę :)
    Dodaję bloga do obserwowanych.
    http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/04/szpilki-za-milion-izabela-szylko.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też lubimy takie pyszności :) polecam, bo ten biszkopt jest naprawdę przesmaczny. :)

      Usuń
  4. Pyszności!Bardzo przekonuje mnie zarówno dodatek jagód, jak i cała reszta :) To musi być prawdziwa uczta nie tylko dla oka, lecz i dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, uczta, ze hej :) A jaki wysoki wyszedł :) Było co jeść :)

      Usuń
  5. Już ten migdałowy biszkopt mnie przekonał :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik