niedziela, grudnia 11, 2016 0

torcik z buraka - sezonowe smakołyki


Jesień jeszcze nie powiedziała nam do wiedzenia, choć tak mogłoby się wydawać już dwa tygodnie temu, kiedy każdego dnia rano na termometrze ukazywały się minusowe temperatury. A tak mamy niespodziankę, jest przyjemnie, ciepło i wygląda na to, że ten grudzień będzie najcieplejszym od kilku lat w Północnej Irlandii. Jak u Was? Ja jakoś nie do końca jestem przekonana do przygotowań zimowych, bo po prostu nie czuję tej mroźnej magii... Za kilka dni lecimy na jeszcze cieplejszą Wyspę i te wszystkie wydarzenia nie sprzyjają zimie.. :) Za to na pewno nie skończyłam w tym roku z różnymi akcentami jesieni, no bo w sumie ta jesień jeszcze trwa. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na ciasto z buraka, które jakoś specjalnie przed wykonaniem do mnie z nazwy nie przemawiało, a po zrobieniu uważam, że jest świetne. Poza tym zauważcie, że wewnątrz tego ciasta nie znajdziecie cukru. Jeśli nadal zastanawiacie się, co ukryte jest w środku takiego warzywnego torcika, któremu na pewno bliżej do deseru, niż do przekąski, to zapraszam. 

Torcik z buraka



Składniki: 

Ciasto: 2 szkl mąki
1 łyżka kakao
2 łyżki octu
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
szczypta soli
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
1/2 szkl syropu klonowego lub innego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 szt buraków upieczonych w piekarniku
100 gr rozpuszczonej czekolady gorzkiej

Krem: 100 gram serka mascarpone
100 gram śmietany kremówki
50 gram cukru pudru
wiśnie, lub czekolada do dekoracji
rozpuszczona tabliczka czekolady




Sposób wykonania:

1. Buraki należy upiec w piekarniku, owinięte folią aluminiową. Czas: 1 godź.  20 min. temp. 200 stopni. Ostudzić. 
2. Połączyć mąkę, kakao, sól, kawę, sodę oczyszczoną.
3. Połączyć mleko, olej, ocet, syrop, rozpuszczoną czekoladę, oraz starte drobno buraki.
4. Mokre składniki ubijać trzepaczką.
5. Połączyć suche i mokre składniki łyżką.
7. Rozdzielić ciasto na pół i piec oddzielnie.
8. Wylewać na formę obłożoną folią aluminiową.
9. Piec w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
10.Ubić śmietanę z cukrem pudrem, wmieszać mascarpone.
11. Przełożyć czekoladą dwie warstwy ciasta i udekorować kremem. 




Przypominam przepis na torcik marchewkowy, ma korzenny, jesienny smak. :)👌👌👌👌👌👌



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik