niedziela, listopada 27, 2016 2

Torcik Marchewkowy - sezonowe smakołyki



Jesień pomału przeradza nam się w zimę i tak pomyślałam, że jeszcze w tym sezonie nie pokazałam Wam tego co w kuchni kojarzy mi się z tą przemijającą porą roku i może zaskoczyć smakiem i aromatem. W kuchni używam najbardziej tradycyjne dodatki - zdrowe i dostarczające mnóstwa energii w szare i pochmurne dni. Ostatnio wręcz nałogowo przygotowuję potrawy z marchwi, w domu jej pełno, kupuję ją na kilogramy, na surówki, sałatki. Oczywiście ciasta zabraknąć nie mogło. Aby było bardzo apetyczne warto przełożyć je powidłami, lub kremem. Dziś polecam torcik marchewkowy, do którego należy dodać maksymalną ilość skórki z pomarańczy, a także orzechy włoskie. Ciasto marchwiowe jest soczyste i szybko znika z talerza. Posiada świąteczny aromat, więc możecie je zrobić na Święta Bożego Narodzenia. Kto chętny?

Torcik Marchewkowy



Składniki ciasto:

3 jajka
200 ml oleju
1/4 szkl mąki pszennej
200 gram zmielonych migdałów
200 gram cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2 średnie marchewki starte
100 gram orzechów włoskich
sok z pomarańczy
szczypta soli


Składniki krem:

250 gram serka mascarpone
150 gram jogurtu naturalnego
15 gram cukru pudru
drobno starta skórka z pomarańczy
orzechy włoskie do dekoracji




Sposób wykonania:


1. Wsyp do miski wszystkie suche składniki (oprócz cukru i orzechów) i dokładnie wymieszaj. 
2. Zmiksuj bardzo dokładnie cukier z olejem. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj, białko zostaw w drugiej misce. Dodaj startą marchew i zamieszaj. Dodaj sok z cytryny i zamieszaj. Na koniec dodaj orzechy i zamieszaj wszystkie składniki raz jeszcze.
3. Dodawaj po łyżce mieszaninę suchych składników i przemieszaj. 
4. Na koniec ubij białko i ubite dodaj po łyżce do masy, cały czas delikatnie mieszając. 
5. Ciasto powinno być podzielone na pół i pieczone w dwóch blaszkach za jednym razem, lub nawet na dwa razy (jeśli nie masz miejsca na dwie blaszki). nie powinno być upieczone w całości, bo siądzie. 
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-50 minut. 
7. Po upieczeniu odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz z piekarnika, a następnie wyjmij ciepłe z formy.
8. Ubij wszystkie składniki na krem mikserem. Dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
9. Przełóż blaty ciasta kremem i udekoruj nim wierzch tortu. Posyp orzechami włoskimi. 





Chciałam Was zaprosić na torcik buraczkowy, który pojawi się w przyszłą niedzielę. 👌👌👌👌



2 komentarze:

  1. Super ciacho! Ja jestem na nie chętna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust smakowy:) Ja też uwielbiam ciacha marchewkowe, zaraz po pomarańczowych :) Całuję

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik