niedziela, września 25, 2016 4

Sernik Ponczowy



Hej Wszystkim! Dzisiaj miał być mega szybki post niedzielny ze standardowym tematem kulinarnym - proste i smaczne, czyli danie, które zrobicie dosłownie w kilkanaście minut a będzie 'palce lizać'. Ja oczywiście mam dla Was niejedno takie danie do pokazania, i nawet coś z tej serii już czeka na opublikowanie. Jednak postanowiłam jeszcze przedłużyć ten okres 'urlopowy', który u mnie w domu i na blogu trwa już miesiąc i w związku z naszymi wakacjami pod koniec lata, oraz goszczeniem u nas rodzinki ze Słowacji przemieniłam trochę dietę a także ramówkę Weekendownik. Na blogu pojawiały się głównie wpisy z serii mały podróżnik. Te ostatnie zamierzam kontynuować jeszcze standardowo, natomiast oczywiście pozostanę wierna tematyce dietetycznej, od kolejnych postów z przepisami. Dziś zaserwuję Wam taki przepis, który łączy w sobie sernik na zimno i ciasto ponczowe, popularne na Słowacji. W ten oto sposób zrobiłam soczysty sernik ponczowy. Polecam go szczególnie tym, którzy lubią owocowe ciasta, i dodaję, że w mojej wersji nie jest to ciasto bardzo kaloryczne. Smacznej niedzieli. 

Sernik Ponczowy






Składniki:


Biszkopt - 4 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki tortowej
Sos - syrop malinowy 130 ml, 1 szkl. wody, sok z cytryny 3 łyżki, odrobinę aromatu ponczowego
Sernik - 1 twaróg chudy (250 ml), 1 jogurt naturalny 0 % (125 ml), 1 łyżka cukru pudru
Lukier - pozostałość soku malinowego, 3 łyżki cukru pudru, może być dżem malinowy



Sposób wykonania:

Biszkopt 1. Ubić białka na sztywną pianę razem z cukrem i dodawać kolejno żółtka cały czas ubijając.
2. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę.
3. Piec w temp. 160 stopni około 30 minut.
4. Ciasto po przestygnięciu podzielić na dwie części, a następnie nasączyć je sosem.

Sos 1. Przygotować syrop z naturalnych malin, gotując je około 15 minut. 
2. Wymieszać syrop malinowy z wodą i sokiem z cytryny, dodać aromat ponczowy.
3. Dokładnie polać sosem dwa biszkopty, tak, aby całe były nasączone.
4. Przełożyć biszkopty nasączone syropem, masą serową.

Masa serowa 1. Dokładnie zmiksować twaróg, jogurt, oraz cukier puder. 
2. Można dodać sok malinowy dla uzyskania lekko różowego koloru i słodszego smaku. 
3. Poprzekładane ciasto zaczynając od biszkoptu, masy serowej dwukrotnie naprzemiennie, a następnie należy polać polewą. Może to być lukier z sokiem malinowym. 

Lukier Polać przygotowanym lukrem wierzch sernika ponczowego. Wstawić do lodówki. 




4 komentarze:

  1. Pyszny serniczek! Bardzo lubię takie niskokaloryczne, bo można się pokusić o jeszcze jeden kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Madziu, zjadłam aż trzy kawałki :) od wczoraj..

      Usuń
  2. Oż ty w dzwonek! Be kobieta jesteś, be :) Kusisz takimi cudami i co ja mam teraz zrobić? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Copyright © 2017 weekendownik