środa, września 23, 2015 2

nadeszła jesień - placek w bakaliowej skorupce


Jesień, jaka będzie w tym roku? Druga z moich ulubionych pór roku. Zakończenie lata. Lato było obfite w gorące, piękne, rodzinne dni w dużej mierze spędzone w Polsce. Lato nas nie zawiodło, i możemy powiedzieć z całą pewnością, że jesteśmy gotowi na nadejście tej pięknej, przybranej w kolorowe barwy pani, z pięknymi zapachami. Cynamon w ciastkach, grzyby w lesie, kasztany w parku. Wreszcie jesienią zapach świec w Halloween i zaduma nad grobami bliskich, których już z nami nie ma. A potem? Potem wszyscy włącznie ze zwierzętami znajdują swoje ciepłe miejsce na świecie , jeszcze przed okresem zimowym. Ostatnio u mnie wielu czytelników przybyło. Specjalnie dla Was wrzucam na dole artykułu kilka linków z poprzedniego roku, kiedy jeszcze Weekendownik miał swoje początki. A dzisiaj z kolei, tak specjalnie z okazji rozpoczęcia Jesieni, na blogu nowe ciastko. Banalnie proste, ale w wyjątkowej skorupce jesiennej - w kruszonce z orzecha, głównie włoskiego (mojego ulubieńca).


Jesienny placek w bakaliowej skorupce

Składniki:


Ciasto - 3  żółtka dwa ugotowane, jedno surowe
1/2 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki miękkiego masła

Masa budyniowa - 2 żółtka1 jajko150 ml mleka1/3 szkl cukru pudru1/5 szkl delikatnej mąki

Owoce do nadziania (porzeczki lub jagody), bakalie (orzechy) do mocnego rozkruszenia


Sposób wykonania:

1. Ciasto - Zagnieść wszystkie składniki. Wyłożyć na tortownicę i na środek wysypać owoce. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.
2. Masa budyniowa - Zmiksować żółtka i jajko z cukrem pudrem. Dodać delikatnie mąkę, zmiksować. Podgrzać mleko i dodawać kilka łyżek gorącego mleka do zmiksowanej mieszniny jajecznej, szybko mieszając. Na koniec wlać masę jajeczną do garnka z gorącym mlekiem i mieszać intensywnie, jak budyń, i tak długo aż równomiernie zgęstnieje. 
3. Orzechy rozłupać, można zmieszać z innymi bakaliami. Po nałożeniu na ciasto masy budyniowej, na wszystkim rozprószyć mieszaninę bakaliową grubo. Można polać miodem, aby ciasto miało lepszy smak, lub posypać lekko cynamonem


Jesienne ciacho gotowe :) zajadamy..








2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są m.in. wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics. Blog nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies tak zwanych "ciasteczkach".

Znajdziesz mnie tutaj

Copyright © 2017 weekendownik